Kliknuli na lažni e-mail od banke pa ostali bez 38 tisuća eura

U policiji napominju kako se u ovakvoj tzv. phishing prijevari koriste krivotvorene mrežne stranice banaka, a riječ je o lažnim e-mail porukama koje naizgled šalju baš banke.

Hina | 17.03.2023. / 12:31

Phishing, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Krivotvorenjem mrežnih stranica banke s kojom posluje, tvrtka u Splitu je tzv. phishing prijevarom pokradena za 38.000 eura, koliko je isplaćeno računalnom prevarantu ili više njih, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija.

Iz policije u petak navode kako su dan ranije zaprimili prijavu o računalnoj prijevari koja se dogodila kada je odgovorna osoba tvrtke na službeni e-mail dobila i otvorila poruku kojom joj se pošiljatelj lažno predstavio kao djelatnik banke s kojom ta tvrtka posluje.

Računalna sigurnost, ilustracija I policiji dozlogrdilo: Zbog sve učestalijih računalnih prijevara pokreću kampanju "SafetyNet - Bitka za sigurnost"

Poruka je sadržavala internetsku poveznicu, odnosno link na stranicu koja je izgledom bila gotovo identična onoj Internet bankarstva poslovne banke, a sadržavala je polja za unos podataka potrebnih za pristup računu tvrtke.

Nakon što je ta osoba unijela tražene podatke, prevaranti su sa računa tvrtke povukli 38.000 eura, o čemu su u tom poduzeću naknadno dobili upozorenje od svoje banke.

U policiji napominju kako se u ovakvoj tzv. phishing prijevari koriste krivotvorene mrežne stranice banaka, a riječ je o lažnim e-mail porukama koje naizgled šalju baš banke.

Obično sadrže poveznice koje vode na lažnu internetsku stranicu banke, gdje se od žrtava traži da otkriju svoje financijske i osobne podatke, često se i pojavi prozor sa zahtjevom da se u njega unesu bankovne vjerodajnice.

Računalna sigurnost, ilustracija Iz HUB-a upozoravaju na povećan broj zlonamjernih pokušaja prijevara klijenata banaka

Banke, inače, ne koriste takve prozore, pa iz policije pozivaju građane da nikad ne slijede poveznice i poruke u kojima se tvrdi da ih vode do stranice njihove banke, kao i da ne koriste preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora.

Uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa "favorita", poručuju iz policije i ističu kako će građane, ako im treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka na to upozoriti kada pristupe svom online računu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti