Otkriveni Muskovi planovi: Stiže najjeftinija Tesla i toliko očekivani robotaksi

Musk godinama govori i mašta o Tesli bez volana i papučica za gas i kočnicu, kojim bi upravljalo isključivo računalo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2023. / 09:03

Tesla (Foto: Afp)

Ovaj tjedan u prodaji bi se trebala naći biografska knjiga Waltera Isaacsona o Elonu Musku. I prije početka prodaje u javnosti su se pojavili neki detalji iz knjige, a prilično zanimljivo poglavlje odnosi se na robotaksije i najjeftinije Teslino vozilo o kojem je Musk ranije govorio.

Teslini automobili Kako izgleda Teslina "ultra hardcore" radna etika: Svjedočanstva i izvješća bivših radnika puna su kontroverzi

S obzirom na to da Tesla želi do 2030. godine isporučivati čak 20 milijuna automobila godišnje, jasno je kako je kompaniji potrebno jedno cjenovno povoljnije vozilo koje će privući mase. No kako smo saznali zahvaljujući ulomcima iz Isaacsonove knjige, Musku takvo vozilo nije bilo prioritet, već se on želio fokusirati prvenstveno na Teslin robotaksi, što je i predstavio kolegama na sastanku krajem 2021. godine.

Takvo vozilo ne bi imalo volan, niti pedale za gas i kočnicu i njime bi u potpunosti upravljalo računalo. Muskovi kolege uvjeravali su ga kako to i nije najbolja ideja jer mogu proći godine prije nego robotaksi dobije dozvolu regulatora te su smatrali kako bi bilo bolje da njihovo autonomno vozilo bude klasičan automobil sa svim kontrolama, a koji će imati i mogućnost autonomne vožnje. Takvu ideju Musk je odbio rekavši da ne želi dizajnirati neku vrstu “amfibijske žabe koja će samo djelomično izgledati kao automobil”.

Ipak, u rujnu prošle godine Musk je ipak promijenio mišljenje oko jeftinijeg automobila, kada su ga direktori tvrtke uvjerili kako je takvo “globalno vozilo” neophodno ako žele ispuniti ambiciozne ciljeve rasta. Musku su ponudili i neku vrstu kompromisa, a to je da oba automobila - i robotaksi i jeftinija Tesla budu napravljeni na istoj platformi sljedeće generacije te da bi se mogli proizvoditi na istim proizvodnim linijama.

Također, do konačne točke preokreta došlo je nakon što su dizajneri Tesle Musku predstavili dizajn modela robotaksija i tog jeftinijeg automobila. Njihov futuristički dizajn, prema Isaacsonovoj knjizi, trebao bi se u potpunosti razlikovati od današnjih automobila, a inspiriran je Teslinim Cybertruckom. Izgled ovih automobila oduševio je Muska te je na kraju dao palac gore za oba modela.

Električna vozila, ilustracija Ova kompanija želi biti “Tesla za narod” i planiraju električni automobil koji će stajati samo 25 tisuća eura

Dakle, prema Muskovoj biografiji, sada nam je potvrđeno da Tesla zaista razvija još dva automobila. Jednu Teslu za mase koja će biti cjenovno najjeftiniji model koji bi trebao privući milijune ljudi i čija bi cijena trebala iznositi oko 25 tisuća dolara, a drugi je robotaksi o kojem Musk mašta godinama. Takav bi robotaksi, ako zaista bude siguran i pouzdan, mogao Tesli otvoriti tržište vrijedno više milijardi dolara.

No dok znamo da su ta vozila u planu, nije poznato kada bi ih zaista mogli vidjeti na cestama, ali možemo pretpostaviti da to neće biti u bliskoj budućnosti.

Izvor: Axios

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti