Knjižnice zatvorile vrata, ali otvorile digitalne zbirke

Za sve one koji nisu uspjeli svratiti do knjižnica po "nešto za čitanje", tu su elektroničke knjige i digitalne zbirke.

Martina Čizmić | 19.03.2020. / 15:00

Čitanje knjiga (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

S ciljem što učinkovitije primjene mjera za suzbijanje širenja bolesti COVID-19 Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prilagođava svoj rad uputama te će biti zatvorena do daljnjeg. No, to ne znači i da neće raditi. 

Posebno uspostavljenim rasporedom dežurstava djelatnici Knjižnice osigurat će pružanje svih usluga Knjižnice čija dostupnost se može omogućiti na posredan način – odgovorima na telefonske upite, one upućene elektroničkom poštom ili nekim drugim elektroničkim putem. Tu su uključene usluge Odjela Bibliografsko središte, ureda za izradu CIP zapisa, ureda za ISBN, ISSN i ISMN te ureda za DOI. Također, Knjižnica će nastaviti s pružanjem stručne i tehničke podrške knjižnicama članicama Integriranog knjižničnog sustava preko portala IKS i BUKI, kao i stručno-savjetodavne potpore u poslovanju školskih, narodnih, visokoškolskih i specijalnih knjižnica. Korisnicima i nadalje stoji na raspolaganju usluga Pitajte knjižničara, te usluge povezane s pružanjem bibliografsko-referalnih i kataložnih informacija, kao i bibliometrijske usluge.

Građa Knjižnice može se pretraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom – Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Virtualne izložbe i Glagoljica.hr.

Rok posudbe za sve trenutačno posuđene knjige produljen je do 20. travnja 2020. godine.

Više možete saznati ovdje.

Knjižnice grada Zagreba nude elektroničke knjige

Knjižnice grada Zagreba od 31. svibnja 2019. omogućile su svojim članovima posudbu e-knjige. Nova usluga dostupna je putem aplikacije Zaki Book koju se može instalirati preko platforma Google Play i App Store. Čitanje je tako dostupno na Android, iOs i Windows 10 uređajima.

U aplikaciju se ulazi putem članskog broja i PIN-a.

Pravila posudbe su veoma slična posudbi "klasičnih knjiga". Tako se e-knjiga posuđuje na rok od 21 dan, bez mogućnosti produženja i rezervacija. Član ima pravo posuditi 2 naslova odjednom, odnosno najviše 5 naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca. Posuđeni naslovi mogu se čitati na 4 uređaja istovremeno. Usluga posudbe e-knjige trenutno je dostupna za korištenje članovima starijima od 15 godina.

Iz KGZ ističu da u svojoj elektroničkoj knjižnici imaju u ponudi više od 600 naslova e-knjiga na hrvatskom jeziku mogu se pronaći beletristika i znanost.

Pa ako se niste uspjeli na vrijeme opskrbiti literaturom, uvijek vam ostaju elektroničke knjige. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti