Kod Kraljevske plaže u Ninu pronađena živa plemenita periska

Kod Kraljevske plaže u Ninu pronađena je mlada plemenita periska, a uočio ju je Ninjanin Marin Čvrljević tijekom ronjenja na dah na dubini mora od 1,5 metar.

Hina | 18.06.2022. / 10:30

Živi primjerak plemenite periske
Živi primjerak plemenite periske (Foto: Hrvatski veterinarski institut/Facebook)

Bio sam sretan kao malo dijete kada sam prije tjedan dana slučajno pronašao mladu živu perisku. Odmah sam to išao prijaviti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Budući da je periska na maloj dubini, strahovao sam da joj se što ne dogodi prije nego što je se zaštiti kavezom. Netko bi mogao stati na nju ili je oštetiti bacajući sidro. Zato je svakodnevno obilazim. Dao sam joj i ime – Ninjanka, kazao je Čvrljević.

Periska - 4 Pronađena još jedna mlada periska, kreće se u potragu za novima

Kako se navodi u subotu u priopćenju, u tijeku je izrada kaveza kojim će se početkom idućega tjedna zaštititi periska pronađena uz jednu od najpopularnijih plaža Zadarske županije.

Dogovorili smo da kavez postave ronioci Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja. Oni su nam na isti način pomogli i u zaštiti žive periske u Privlaci, rekla je Milena Ramov, rukovoditeljica odsjeka za prirodnu i kulturnu baštinu Javne ustanove Park prirode Telašćica koja je u srednjem dijelu Jadranskog mora glavni partner na projektu „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“.

Taj projekt koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Periska Ninjanka trenutačno je visoka 9 centimetara.

To znači da je bila uistinu mlada periska kad je u Jadranu prije tri godine nastupilo veliko izumiranje plemenitih periski. Sada smo posvećeni pronalasku živih jedinki te prikupljanju njihovih ličinki. Svaki pronalazak žive periske izuzetno je dragocjen. Zato pozivamo lokalno stanovništvo i turiste da tijekom ronjenja obrate pozornost na periske, poručio je Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu, voditelj istraživačkog tima HVI-a.

Živi primjerak plemenite periske VIDEO U Jadranu pronađena još jedna živa plemenita periska, otkrili je ronioci na Cresu

Masovni pomor periski u Sredozemlju krenuo je prije šest godina iz Španjolske, a prouzročio ga je parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama, podsjeća se u priopćenju Hrvatskog veterinarskog instituta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti