VIDEO U Jadranu pronađena još jedna živa plemenita periska, otkrili je ronioci na Cresu

Projekt spašavanja plemenite periske u Jadranu napravio je novi korak naprijed, pronalaskom nove žive jedinke te ugrožene i zaštićene vrste na Cresu.

Branimir Vorša | 10.05.2022. / 15:31

Živi primjerak plemenite periske
Živi primjerak plemenite periske (Foto: Hrvatski veterinarski institut/Facebook)

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske, izvijestio je Hrvatski veterinarski institut na svojem Facebook profilu.

Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena posebnim kavezom, ističu iz veterinarskog instituta.

Periska je dobila ime DIZ po svojim pronalazačima - Dragutinu Šimatoviću i Zoranu Delibašiću, tehničkim roniocima našeg istraživačkog tima koji su podmorje pretraživali podvodnim skuterima, napisali su u objavi.

Ronioci iz centra Diving Cres u maloj su špilji u podmorju kraj Valuna otkrili dvije žive jedinke periske Atrina fragilis.

Kao i prošlo proljeće, i ovo sudjelujemo u postavljanju kolektora za prihvat ličinki plemenite periske, piše nadalje u objavi.

Veterinarskom institutu na terenu nam pomaže MUP-ov ronilački centar u vojarni Kovčanje u Malom Lošinju. Osim što istraživačima pružaju podršku u smještaju, punjenju boca i skladištenju opreme, ronioci MUP-a sudjeluju i u pretraživanju podmorja te dojavljivanju nalaza živih jedinki periske.

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za energetsku učinkovitost.

Institut je objavio i video napretka Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti