Koenigsegg predstavio Gameru, svoj novi hiperautomobil

Automobilski sajam u Ženevi možda je otkazan, no to Christiana Koenigsegga nije zaustavilo u predstavljanju najnovijeg hiperutomobila, Gamere. Kad je Koenigsegg u pitanju, tu je riječ uvijek o hiperlativnim karakteristikama vozila.

Branimir Vorša | 04.03.2020. / 12:17

Četverosjed maksimalno agresivnog dizajna, s jedinstvenim rješenjem za ulaz na sva četiri sjedala u vozilo, hibrid s tri elektromotora i posve neobičnim malim, ali zvjerski moćnim motorom, koji krasi smanjena potrošnja goriva i ubrzanje koje ga automatski svrstava u klub cestovnih projektila. To je Gamera.

Ako vam nije sjelo odmah na prvu, Gamera je i prvi četverosjed Koenigsegga koji je ta kompanija napravila.

Riječ je o prvom Mega GT hiperautomobilu u svijetu, a Koenigsegg ih namjerava napraviti svega 300.

Gamerin motor zapravo je čudesan sam po sebi, dvolitreni trocilindraš s dvostrukim turbopunjenjem, koji su u Koenigseggu nazvali "Sićušni prijateljski div". S jedne strane krase ga smanjena potrošnja goriva i emisije štetnih plinova, a s druge, nimalo manje impresivne performanse. Zajedno u spoju s tri električna motora i baterijom od 800 volti i 15 kilovata, ali koja može dati nevjerojatnih 900 kilovata snage pražnjenja i 200 kilovata punjenja, to sve čini sustav koji riga 1700 konjskih snaga, odnosno 1,27 megavata i ima okretni moment od 3500 NM.

Kad to pretočite u ubrzanje, onda dobijete od 0 do stotke za 1,9 sekundi, a u Koenigseggu tvrde da taj sustav omogućuje ubrzanje od 0 do 400 km/h u jednom stupnju prijenosa.

Samo na bateriji, Gamera može dogurati smiješnih 50 kilometara, no baterija i elektromotori nisu tu da nadomjeste domet, već brutalnost ubrzanja. No u kombinaciji sa sićušnim divom, Gamera će potegnuti i 1000 kilometara, što je pak posve nevjerojatno.

Ipak, za razliku od klasičnih hiperautomobila, Gamera želi ponuditi i krajnji luksuz, pa tako ima i četiri grijača za šalice, po dva sprijeda i straga. Ima i infotaiment zaslone sprijeda i straga, bežične punjače mobitela sprijeda i straga, integriran Wi-Fi, zvučni sustav s 11 zvučnika, kamere unutar kabine i s vanjske strane vozila, električna prednja sjedala, trozonsku klimu, Autoskin plus tehnologiju i još podosta toga.

"To Gameru čini pravim obiteljski orijentiranim raketnim brodom orijentiranim na autoceste i koji može prevaliti čitave kontinente", piše na stranicama Koenigsegga. Ni sami to ne bismo bolje mogli reći.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti