Koji tehnološki i modni trendovi vladaju svijetom pametnih telefona?

Korisnici se sve više prepuštaju želji za bijegom od običnog i traže zadivljujuće trenutke koji podižu, povećavaju i potiču optimizam za budućnost.

Martina Čizmić | 17.11.2021. / 12:51

Predstavljanje novih pametnih telefona Honor - 6 (Foto: Zimo)

Na samom početku ere pametnih telefona, njihov se dizajn razlikovao od proizvođača do proizvođača te od modela do modela. Poznavatelji pametnih telefona mogli su već na prvi pogled prepoznati o kojem se točno telefonu radi. No, posljednjih se godina to promijenilo i uređaji su postali, manje-više slični. Pa kako onda napraviti pametni telefon koji će biti upečatljiv i prepoznatljiv, a koji će ujedno pratiti tehnološke i modne trendove?

Upravo su o tome prodiskutirali WGSN, svjetski autoritet iz područja potrošačkih i dizajnerskih trendova i grupa stručnjaka, među kojima je i glavni dizajner kompanije HONOR Yuan Ze. Razgovarali su o rastućim trendovima koji podrazumijevaju spoj tehnologije i dizajna, kao i o ponašanju potrošača koji sve više žele da se izdvoje iz gomile u vremenu metasvemira.

Zaokret ka spajanju tehnologije i mode

Iz WGSN-a su tako otkrili da postoji promjena u ponašanju potrošača koju nazivaju „svakodnevnom ekstravagancijom“. Radi se o korisnicima koji se prepuštaju sve većoj želji da pobjegnu od običnog i traže zadivljujuće trenutke koji podižu, povećavaju i potiču optimizam za budućnost.

Izražajni jezik dizajna se bavi problemom homogenosti stila u tehnološkom prostoru, čineći da se tehnologija osjeća osobnijom i reprezentativnijom za naše identitete, kažu iz WGSN-a.

WGSN je također otkrio da je monogramski izgled tu kako bi ostao, a potrošači prihvaćaju nove načine da izraze svoj stil i podignu svoje modne identitete kroz hrabri izgled.

Trenutno smo svjedoci nove ere monogramske mode, s brendovima koji koriste monograme kako bi svoje modne priče podigli na viši nivo, stvarajući veći angažman kod potrošača željnih da pronađu nove načine da izraze svoj stil, navode iz WGSN-a.

Različite boje uređaja, dodatna oprema, maske, futrole, folije… Korisnici na sve moguće načine pokušavaju svoj uređaj učiniti jedinstvenim i dobiti od njega novo iskustvo.

Vidjeli smo promjenu u ponašanju kod potrošača koji traže nova iskustva i nove načine za izražavanjem kroz izbor pametnih telefona. U skladu s time, željeli smo se odmaknuti od tradicionalnih monokromatskih boja mobilnih telefona nudeći izbor jedinstvenih boja koje omogućavaju potrošačima da izaberu najbolje boje koje predstavljaju njihov jedinstveni stil i identitet, kaže Yuan Ze, glavni dizajner u kompaniji HONOR koji je istaknuo kako su novi Honorovi telefoni inspirirani najnovijim modnim trendovima i označavaju iskorak od klasičnih crnih i prigušenijih tonova.

Gaming efekt i dizajn inspiriran digitalnim svijetom

Pametni telefoni su sve više inspirirani digitalnim svijetom kada su u pitanju boja, materijali i završne obrade, a estetika postaje smjelija i dizajnirana je tako da ostavi dojam, kažu iz WGSN.

Yuan Ze istaknuo je kako su prilikom osmišljavanja novih uređaja inspiraciju crpili iz klasičnog dizajna prstena luksuznih brendova nakita. Tako uz glavnu kameru dolazi bezvremenski metalni prsten oko ruba, čime je postignuta savršena kombinacija oblika i karakteristika.

Ovaj jedinstveni dizajn nije bilo lako postići, jer je našem dizajnerskom i inženjerskom timu trebalo više od pet mjeseci da ga usavrše. Ne samo da smo morali ubaciti ogroman modul kamere od 108 megapiksela u prsten, već́ smo također željeli stvoriti vrhunski izgled i osjećaj koristeći savršenu kombinaciju metala, pravog stakla, polimernih materijala i tankih prevlaka dok nismo došli do konačnog dizajna, komentira Yuan Ze.

Od koncepta do probne proizvodnje, za odličan dizajn je potrebno vrijeme. To može značiti i godinu dana rada na dizajnu koji će ispunjavati kako estetske, tako i praktične, ali i tehnološke zadatke. A kad se jednom pronađe onaj “savršen” oblik, zašto od njega odustati.

Što nas čeka u budućnosti?

Kako se fizički i virtualni svijet budu još više isprepletali, u prvi će plan dolaziti ekspresivni dizajn koji će se baviti homogenošću stila i tehnologije. Zbog toga će tehnologija dobiti osoban dodir i još više postati dio našeg identiteta.

Predviđaju da ćemo u budućnosti vidjeti široku paletu pristupa koji će se oslanjati na tehnološke trendove, a koji će istovremeno pružati potporu i pojačavati osjećaj dobrobiti kod korisnika. Spajanje pametnih uređaja u zajednički ekosustav (pametni telefoni s bežičnim slušalicama, pametnim satovima i narukvicama), u budućnosti će nam omogućiti da kontroliramo svoje mentalno i fizičko zdravlje uz još osobnije prijedloge glazbe, treninga, vježbi disanja ili savjeta za bolje spavanje.

iz WGSN-a ističu kako će u budućnosti tehnologija biti dizajnirana tako da predvidi korisnikove potrebe i pomogne mu donijeti proaktivne izbore. To će biti sljedeća razina inteligencije koja će pružiti još ugodnije iskustvo korištenja pametnog telefona u svakodnevnom životu.

U budućnosti to bi moglo značiti bilo što - od toga da pametni telefoni savjetuju što odjenuti ujutro do toga da iz džepa sugeriraju, temeljeno na našoj lokaciji, kad napraviti savršenu fotografiju ili video, ističu iz WGSN-a.

Snažni čipseti i 5G tehnologija gotovo će izbrisati granice između virtualnog odnosno digitalnog i stvarnog te omogućiti razvoj dodatnih tehnologija koje će dodatno utjecati na jačanje emocionalne veze između korisnika i njegovog pametnog telefona. Oni tako više neće biti komunikacijski uređaji ili virtualni asistenti, već neizostavni pratitelji u našim životima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti