Kolekcija umjetnina suosnivača Microsofta na dražbi: Nazivaju je "najiznimnijom aukcijom umjetnina u povijesti"

Sav prihod bit će doniran u dobrotvorne svrhe.

Hina | 26.08.2022. / 11:05

15.10.2018.
Paul Allen, suosnivač Microsofta (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Aukcijska kuća Christie's objavila je planove za aukciju umjetničke zbirke pokojnog suosnivača Microsofta Paula Allena čiju vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara.

Prodaja više od 150 komada u studenom koji obuhvaćaju 500 godina umjetnosti bit će "najveća i najiznimnija aukcija umjetnina u povijesti", priopćio je Christie's.

Na aukciji će biti ​​"La montagne Sainte-Victoire" francuskog slikara Paula Cezannea, procijenjena na više od 100 milijuna dolara, navela je aukcijska kuća.

Slika nije dostupna Christie's na dražbi nudi meteorit s Mjeseca za 2,5 milijuna dolara

Aukcijska kuća Christie's navela je da će sav prihod ići u dobrotvorne svrhe, prema željama Allena, strastvenog kolekcionara umjetnina, inovatora i filantropa.

Allen je preminuo 2018. godine u dobi od 65 godina. Osnovao je Microsoft s Billom Gatesom 1975. godine. Zajedno su osmislili operativni sustav za računala koji je osnivačima američkog tehnološkog diva donio bogatstvo.

Allen je napustio tvrtku 1983. zbog zdravstvenih problema i sve lošijeg odnosa s Gatesom koji je ostao na čelu Microsofta do 2000. godine.

Rekord aukcije privatne zbirke ovog je proljeća postavio američki par Harry i Linda Macklowe. Ukupna vrijednost zbirke dosegla je 922 milijuna dolara na aukcijama koje je provela aukcijska kuća Sothebie's.

Osim Cezanneovih djela, Allenova kolekcija sadrži i "Small False Start" američkog slikara Jaspera Johnsa. To djelo je procijenjeno na više od 50 milijuna dolara, objavio je New York Times.

Christie's nije naveo što se još nalazi u zbirci, ali putujuća izložba 2016. godine pružila je uvid u bogatstvo Allenove umjetničke riznice.

Sadrži djela Moneta, Maneta, Klimta i drugih.

Stephen Hawking (Foto: AFP) Hawkingova invalidska kolica i rukopis teorije o porijeklu svemira na online aukciji u Christie'su

Ova godina postaje jedna od najjačih godina na tržištu umjetnina.

Osim aukcije privatne zbirke para Macklowe, portret Marilyn Monroe koji je izradio Andy Warhol prodan je u svibnju za 195 milijuna dolara - što je rekord za umjetničko djelo 20. stoljeća.

Izvršni direktor aukcijske kuće Christie's, Guillaume Cerutti, rekao je da će aukcija Allenove zbirke biti kao nijedna druga.

Inspirativna figura Paula Allena, izvanredna kvaliteta i raznolikost djela te davanje svih prihoda filantropiji, stvaraju jedinstvenu kombinaciju koja će prodaju kolekcije Paula G. Allena učiniti događajem neviđenih dimenzija, rekao je Cerutti.

Paulu je umjetnost bila i analitička i emocionalna. Vjerovao je da umjetnost izražava jedinstveni pogled na stvarnost - kombinirajući umjetnikovo unutarnje stanje i unutarnje oko - na način na koji nas sve može inspirirati, rekla je Jody Allen, izvršiteljica imanja.

Njegova zbirka odražava raznolikost njegovih interesa, s vlastitom mistikom i ljepotom, dodala je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti