Koliko biste platili iPhone? Netko je za jedan model dao više od 63 tisuće dolara

Riječ je o modelu na koji se može pohraniti 8 GB podataka, a dolazi samo s jednom stražnjom kamerom rezolucije 2 MP.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2023. / 14:18

Predstavljanje prvog iPhonea (Foto: Afp)

Pametni telefoni danas su postali neizostavni dio naših života pa su mnogi spremni platiti dobar novac kako bi imali što bolji telefon, a cijene top-modela telefona vodećih brendova premašuju tisuću dolara.

iPhone 14 Pro Max Najskuplji model iPhonea prodaje se za 1100 dolara, a znate li koliko iznosi cijena njegovih komponenata?

Na aukciji održanoj prije dva dana, netko je za pametni telefon platio čak više od 63 tisuće dolara, a riječ je o modelu predstavljenom prije 16 godina. U ovom slučaju, naravno, vrijednost uređaja nije u njegovim specifikacijama koje su zastarjele (npr. 8GB prostora za pohranu podataka i jedna stražnja kamera rezolucije 2MP), već je riječ o primjerku koji je namijenjen kolekcionarima spremnim platiti veliki novac za rijedak primjerak tehnologije.

U ovom slučaju riječ je o prvoj generaciji iPhonea, modelu iz 2007. godine koji se još nalazi zapakiran u originalnoj kutiji.

Ovaj je uređaj dobila Karen Green kao poklon za novi posao (njegova cijena tada je iznosila 500-600 dolara), no kako je već imala novi telefon, iPhone nije niti otvorila te je zaboravila na njega. Tek 12 godina poslije, 2019. u medijima se pojavila priča o njenom uređaju koji je tada procijenjen na 5 tisuća dolara.

Apple Appleu je odobren patent koji otkriva kakav bi uređaj mogli predstaviti u budućnosti

Ove godine taj je iPhone završio na aukciji te su analitičari vjerovali kako bi mogao dosegnuti cijenu od 50 tisuća dolara. Njegova početna cijena iznosila je 2500 dolara, a nakon 27 ponuda, prodan je za čak 63.356,40 dolara. Inače, ovo nije prvi put da se na aukciji prodaje prva generacija Appleova telefona te su prošle godine dva modela prodana za nešto više od 35, odnosno 39 tisuća dolara. Vrijednost ovog telefona, dakle, samo raste i ako netko slučajno još ima zapakiran original iPhone jasno je kako bi njegovom prodajom mogao zaraditi pristojan novac.

Izvor: CBS News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti