Najskuplji model iPhonea prodaje se za 1100 dolara, a znate li koliko iznosi cijena njegovih komponenata?

Najskuplji elementi pri proizvodnji Appleova telefona odnose se na ekran, procesor i sustav kamera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2023. / 10:14

iPhone 14 Pro Max (Foto: Afp)

Appleovi telefoni nikada nisu bili jeftini, no s vremenom je kompanija povećala broj modela koje predstavlja te je cijena najjačih verzija njihovih mobilnih uređaja premašila tisuću dolara. No dok cijena po kojoj se iPhone 14 Pro Max može kupiti iznosi od 1100 dolara (ako želite više memorije morate više i platiti), cijena proizvodnje puno je manja.

iPhone Stiže najjači i najskuplji Appleov telefon do sada s jednim velikim novitetom

Kompanija Counterpoint nedavno je izračunala trošak materijala koji je potreban za proizvodnju tog modela, uz napomenu da se taj trošak razlikuje ovisno o anteni za 5G. Prema tim podacima, materijal za proizvodnju iznosi između 454 i 474 dolara, odnosno ako ćemo gledati prosječnu cijenu 464 dolara, što je skoro 4 posto više u odnosu na cijenu proizvodnje iPhonea 13 Pro Max.

Naravno, treba naglasiti kako je ovo cijena samo dijelova za iPhone te da u trošak proizvodnje nisu uključeni brojni drugi troškovi - od strojeva do ljudskog rada, transporta itd.

Najskuplji elementi pri proizvodnji odnose se na ekran, procesor i sustav kamera. U odnosu na prethodnu generaciju samo je procesor skuplji za 11 dolara po komadu, što je rezultat prelaska na novi i napredniji proces proizvodnje, dok je cijena za sustav kamera poskupjela za više od 6 dolara. S druge strane, Apple je uspio uštedjeti na nekim drugim komponentama jer je npr. cijena čipova za 5G pojeftinila u odnosu na iPhone 13 Pro Max.

Apple Apple mijenja planove vezane za uređaj koji bi trebao zamijeniti iPhone

Ukupno, dakle, cijena materijala potrebnih za proizvodnju iPhonea 14 Pro Max s memorijom od 128GB iznosi oko 42 posto njegove prodajne cijene, što predstavlja odličnu maržu. Ta je marža manja za slabije i jeftinije Appleove telefone pa iz ove kompanije mogu biti naročito sretni što su korisnicima najzanimljiviji upravo skuplji uređaji iz serije Pro.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti