Koliko je učinkovita druga booster doza? Rezultati su iznenadili stručnjake

Stručnjaci su pojasnili da zaštita od razvoja težih oblika bolesti nije iščezla ni šest tjedana nakon primanja docjepne doze.

Hina | 06.04.2022. / 10:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Četvrta doza cjepiva Pfizer-BioNTecha snizila je stopu zaraze koronavirusom među starijim osobama, no čini se da je zaštita od infekcije kratkotrajna, pokazala je velika izraelska studija.

Zaštita od infekcije koronavirusom nakon druge docjepne ili booster doze oslabjela je već nakon četiri tjedna, pokazalo je istraživanje izraelskih znanstvenika objavljeno u utorak u časopisu New England Journal of Medicine.

Slika nije dostupna Nova izraelska studija otkriva koliko je zapravo učinkovita druga booster doza

Stručnjaci su pojasnili i da zaštita od razvoja težih oblika bolesti nije iščezla ni šest tjedana nakon primanja docjepne doze, ali ističu da će trebati provesti dodatne studije kako bi se procijenilo kolika je dugoročna zaštita.

Studijom, u koju je bilo uključeno 1,3 milijuna osoba u dobi od 60 i više godina, proučavana su ranije prikupljena saznanja iz baze podataka izraelskog ministarstva zdravstva u razdoblju između 10. siječnja i 2. ožujka, kada je prevladavala varijanta omikron.

Rezultati istraživanja objavljeni su uoči sastanka u srijedu američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) na kojemu će se raspravljati o potrebi docjepnih doza i tjedan dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile drugi booster za osobe starije od 50 godina usred širenja podvarijante omikron BA.2.

Ministri zdravstva većine europskih država pozvali su vlade zemalja članica Unije da podrže cijepljenje četvrtom dozom, odnosno drugim boosterom osoba starijih od 60 godina.

Slika nije dostupna Američka studija otkriva koliko dugo traje zaštita booster dozom cjepiva protiv COVID-19

Kada je riječ o azijskim državama, Južna Koreja je počela s davanjem četvrte doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 u veljači, a i Singapur je izvijestio da starijima od 80 godina planira ponuditi drugu booster dozu.

Još je jedna izraelska studija prošli mjesec pokazala da je stopa smrtnosti među starijim osobama koje su primile drugi booster Pfizer-BioNTecha niža za 78 posto u odnosu na smrtnost među onima koji su primili samo jednu docjepnu dozu.

Izrael je počeo nuditi drugi booster u siječnju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti