Koliko smo zapravo ovisni o pametnim telefonima?

Ovisnost o pametnim telefonima odavno nije mit, što dokazuje i ovo istraživanje

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.10.2017. / 12:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iznos od nevjerojatnih 370 milijardi američkih dolara, koliko se godišnje zavrti na tržištu pametnih telefona, zapravo će reći sve. Koliko god se mnogi trudili ignorirati cijelu priču, nema nikakve sumnje da je upravo tržište pametnih telefona jedno od najisplativijih u IT industriji, iako cijene uređaja, ako govorimo o najkvalitetnijima, neopravdano rastu, svi trče za novim modelima… Jesmo li ovisni o svojim pametnim telefonima, kada govorimo o pojedincima, društvu ili globalno? Čini nam se da više nije pitanje jesmo li ovisni, nego koliko smo ovisni…

Dio odgovora, koji se mnogima neće svidjeti, stiže s novim istraživanjem, koje otkriva kako čak 26% korisnika pametnih telefona priznaje da se razina korištenja uređaja na dnevnoj razini penje iznad 7 sati! Možda vam ne izgleda previše, ali ako pokušate “razdijeliti” cijeli dan na sve aktivnosti koje obavljate, priznat ćete da je 7 sati više nego previše. Istraživanje otkriva kako 29% korisnika svoje pametne telefone u prosjeku svakoga dana koristi između 3 i 5 sati, njih 21% posto je na 5 do 7 sati, 20% svoj smartphone koristi od 1 do 3 sata svakoga dana, a samo je 4% ispod jednoga sata dnevno.

Nije nikakvo čudo da je smartphone najkorišteniji uređaj za komunikaciju, a 64% korisnika odgovorilo je kako svoj uređaj najviše koristi za pretraživanje interneta, igranje igara na smartphoneu omiljena je zabava za 64% korisnika, 56% njih najčešće pametnim telefonom obavlja glasovne pozive, dok 54% korisnika uređaj najviše koristi za slanje poruka i komunikaciju. Nešto manje od dvije godine, konkretno 21 mjesec, “životni je vijek” pametnog telefona, nakon toga slijedi nabavka novoga, za koji je više od polovice korisnika spremno izdvojiti preko 400 američkih dolara.

Cjelokupno istraživanje možete pogledati na ovoj poveznici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti