Komarci imaju tajno oružje koje sprječava imunosni sustav u borbi sa zarazom virusom denga

Broj godišnje zaraženih denga groznicom iznosi oko 400 milijuna, a trenutačno ne postoji način njezina liječenja, već samo metode za ublažavanje simptoma.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2023. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se možda tako ne čini, najsmrtonosnije životinje na svijetu su - komarci. Od zaraza i bolesti koje prenose komarci godišnje umre, ovisno o podacima, između 725 tisuća i milijun ljudi, pa ne iznenađuje kako znanstvenici pokušavaju pronaći način kako se što uspješnije boriti s njihovim ugrizima. Jedno od novih istraživanja tako je pokazalo što pridonosi zarazi virusom denga nakon uboda komarca koji prenose taj virus.

Slika nije dostupna Znanstvenici htjeli onesposobiti osjetilo mirisa kod komaraca i ostali šokirani: "To je bila posljednja stvar koju smo očekivali pronaći"

Ključ je, naime, u slini komarca u kojoj se nalazi posebna tvar koja može spriječiti učinkovit odgovor imunosnog sustava na ugriz, tj. virus te povećati rizik od infekcije. U svom istraživanju, čije su rezultate prenijeli na stranici Science Alert, znanstvenici su objasnili kako su korištenjem triju različitih metoda analize identificirali posebnu vrstu RNK (nazvanu sfRNK) u slini komaraca koji prenose virus denga, a koja blokira obrambene mehanizme ljudskog tijela koji bi nas trebali zaštititi od infekcije.

Kako su to objasnili na Science Alertu, sfRNK obavlja "pozadinske radove", odnosno priprema teren za bolje širenje virusa sprječavanjem ljudskog tijela u pripremi za napad, čime virus dobiva početnu prednost u borbi s imunosnim sustavom.

Ova saznanja daju nam novu perspektivu o načinima na koji bi se mogli boriti s infekcijama virusa denga od prvog ugriza komarca, komentirala je biokemičarka Tanija Strilets sa Sveučilišta u Virginiji koja je sudjelovala u istraživanju. Znanstvenici se nadaju kako je ovo otkriće važno u načinima na koji razmišljamo o prevenciji od zaraze virusa denga od trenutka infekcije, no i dalje naglašavaju kako je najbolji i jedini učinkovit način zaštite izbjegavanje ugriza komarca. Naravno, to je lakše reći nego napraviti.

Slika nije dostupna Kako se toga nitko ranije nije sjetio? Mlada Uganđanka razvila sredstvo protiv komaraca temeljeno na - mlijeku

Treba naglasiti kako ne postoji način liječenja denga groznice, već samo metode kojima se mogu ublažiti simptomi koji uključuju groznicu, mučninu i osip na koži, dok u malom broju slučajeva može dovesti do unutarnjeg krvarenja ili čak smrti. Broj godišnje zaraženih denga groznicom iznosi oko 400 milijuna, a moguća je i ponovna infekcija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti