Komunikacija s automobilima: Tehnologija će spašavati živote biciklista

Sustav komunikacije automobila s biciklistima trebao bi smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.01.2018. / 09:35

Bicikl (foto: Thinkstock)

Tehnološke i automobilske kompanije već godinama razvijaju tehnologije koje će omogućiti komunikaciju između automobila, odnosno između automobila i infrastrukture poput semafora, koja bi trebala omogućiti sigurniju vožnju i manje prometnih nesreća i stradalih u prometu. Ovakve tehnologije samo su još jedan korak prema neizbježnoj budućnosti u kojoj će vozilima u potpunosti upravljati računala, a ljudi će, umjesto koncentrirani za volanom, vrijeme moći provesti čitajući, gledajući TV ili bi čak mogli bezbrižno odspavati tijekom vožnje. No i prije nego što autonomni automobili zavladaju cestama, možemo očekivati kako će sve više kompanija uvesti takve tehnologije koje će vozače obavještavati o kretanju drugih vozila u prometu i unaprijed ih upozoriti na potencijalne opasnosti koje vozači možda ne bi mogli na vrijeme opaziti.

Na ovogodišnjem sajmu CES kompanije Trek Bicycle, Ford i Tome Software najavili su suradnju u razvoju sustava komunikacije automobila s biciklistima zahvaljujući kojem bi se u budućnosti trebao smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti. Ovaj sustav komunikacije, koji je još u ranoj fazi razvoja, bit će baziran na umjetnoj inteligenciji te će obavještavati vozače automobila (ali i kamiona i autobusa) i bicikliste na opasne dijelove prometnica, dok će vozače upozoravati na približavanje biciklista, tako da će ih, ako ih već ne vide zbog odsjaja sunca ili slično, softver obavijestiti o tome pa će moći smanjiti brzinu i biti oprezniji u vožnji.

Iz Treka i Tome Softwarea kažu kako tu tehnologiju ne žele povezati uz određeni brend, odnosno uz određene proizvode ili platforme jer žele da bude dostupna svim biciklistima. Vjeruju kako bi njihov softver koji će licencirati biciklističkim i automobilskim kompanijama u budućnosti postati standard u industriji.

Ovo je nešto što će sigurno spašavati živote, ako to uspijemo napraviti, komentirao je izvršni direktor Tome Softwarea Jake Sigal. Ipak, njegova kompanija nije prva koja je počela s razvojem tehnologije za pomoć biciklistima u prometu. Primjerice, Volvo je prije nekoliko godina na CES-u predstavio prototip biciklističke kacige koja omogućava komunikaciju između biciklista i vozila koje prolaze u blizini kako bi spriječili prometne nesreće, dok Ford i Qualcomm već neko vrijeme razvijaju tehnologiju za komunikaciju automobila s drugim vozilima i cestovnom infrastrukturom, a među inim i direktnu komunikaciju s biciklistima preko posebnih uređaja ili mobilne aplikacije.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti