Konačan kraj mobilnih Windowsa: Vrijeme je za prelazak na Androide ili iPhone

Microsoft je odavno izgubio bitku na mobilnom tržištu, a sada su poručili preostalom broju korisnika njihovih telefona da je vrijeme za promjenu uređaja i kupovinu iPhonea ili telefona koje pokreće Android.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2019. / 08:13

Nokijin telefon Windows (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Microsoft je dugo vremena pokušavao razbiti duopol na tržištu pametnih telefona kojeg su držali Apple i Google sa svojim Androidom te su vjerovali da postoji veliki broj korisnika koji žele nešto drugačije. Potrošili su milijarde dolara na kupovinu Nokije i razvoj Windows Mobilea 10, no usprkos svim naporima i trudu, Windowsi na telefonima nikada nisu zauzeli značajan udio na tržištu.

Top telefoni koje je pokretao Microsoftov mobilni operativni sustav nisu mogli konkurirati iPhoneu i najjačim Androidima, a veliki problem bio je i broj dostupnih aplikacija, koji je bio premali u odnosu na konkurentska dva OS-a. S vremenom su i u ovoj kompaniji shvatili da nema smisla nastaviti s velikim ulaganjima na ovom tržištu te su odlučili odustati od daljnjeg razvoja operativnog sustava za telefone.

Također, sa Satyom Nadellom na čelu zapuhali su neki novi i pozitivniji vjetrovi u kompaniji, a da je smjer koji je odredio novi CEO i u kojem nema mjesta za operativni sustav za mobilne uređaje ispravan, možemo vidjeti i po poslovanju kompanije koja je krajem prošle godine određeno vrijeme bila najvrjednija kompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti.

Iako se telefoni s Windowsima odavno ne mogu naći u prodaji, dio ljudi i dalje koristi starije telefone s ovim OS-om, a iz Microsofta su im ovog tjedna poručili da je vrijeme da za promjenu uređaja. Kako prenose na stranici Thurrott, Microsoft će krajem godine prestati s podrškom za Windowse na pametnim telefonima tako da više neće biti dostupne sigurnosne nadogradnje.

Umjesto njihovih telefona, na stranici podrške korisnicima iz Microsofta su preporučili prelazak na pametne telefone koje pokreće Android ili na iPhone kako bi izbjegli potencijalne sigurnosne probleme do kojih bi moglo doći na uređajima koji više nemaju podršku niti posljednje sigurnosne patcheve.

S obzirom na to da je Microsoft odavno izgubio bitku na mobilnom tržištu, obavijest o prekidu podrške za Windows Mobile 10 nije nikakvo iznenađenje te su s njom samo potaknuli mali broj preostalih korisnika na promjenu uređaja i prelazak na novu mobilnu platformu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti