Konkurencija Microsoftu i Googleu: Kinezi razvijaju vlastiti operativni sustav

Jedan od glavnih razloga razvoja operativnog sustava za računala i mobilne uređaje jest američki nadzor i prisluškivanje koje je prošle godine razotkrio Edward Snowden

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2014. / 09:27

Konkurencija Microsoftu i Googleu: Kinezi razvijaju vlastiti operativni sustav

Kinezi žele smanjiti svoju ovisnost o američkom softveru te su počeli s razvojem vlastitog operativnog sustava za računala i mobilne uređaje. Ove informacije prvo je objavila nacionalna agencija Xinhua, a prenijeli su ih na CNN-u te se navodi kako će ovaj operativni sustav direktno konkurirati Microsoftovom OS-u, kao i Googleovom Androidu, a bit će dostupan samo kineskim korisnicima.

Jedan od glavnih razloga razvoja operativnog sustava jest američki nadzor i prisluškivanje koje je prošle godine u potpunosti razotkrio Edward Snowden. Prva verzija kineskog operativnog sustava trebala bi biti gotova već za nekoliko mjeseci te će korisnicima računala biti dostupna od listopada, dok bi verzija za mobilne uređaje trebala biti gotova za nekoliko godina. Na razvoju ovog projekta rade brojni kineski developeri pod vodstvom Guangnan Nija, jednog od osnivača Lenova iz 1984. koji je i danas jedna od najvažnijih osoba IT industrije u Kini. Ni je u razgovoru za agenciju Xinhua rekao kako su kineski developeri do sada svoje verzije mobilnih operativnih sustava bazirali na Androidu, a kineska vlada će im u budućnosti pomoći da njihov softver bude baziran na novom kineskom OS-u.

Inače, kada je Microsoft u travnju prekinuo podršku za Windows XP, gotovo tri četvrtine kineskih računala ostalo je nezaštićeno, a nakon toga Kinezi su zabranili korištenje posljednje verzije Windowsa (Windows 8) na računalima članova vlade. Osim špijuniranja, još jedan od razloga korištenja vlastitog operativnog sustava je i Microsoftov monopol na ovom tržištu tako da bi računala kineske vlade, umjesto nove verzije Windowsa, u budućnosti trebao pokretati njihov nadolazeći operativni sustav. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti