Kontroverzni autor antivirusnog programa pronađen mrtav u zatvoru u Barceloni

Španjolski nacionalni sud, odobrio je njegovo izručenje SAD-u samo nekoliko sati prije no što je pronađen mrtav.

Martina Čizmić | 24.06.2021. / 07:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Autor jednog od najpozntijih antivirusnih programa te osnivač tvrtke koja ga proizvodi, John McAfee, pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Barceloni.

Prema izjavama iz katalonskog Ministarstva pravosuđa, McAfee je "prema svemu sudeći" počinio samoubojstvo.

McAfee je bio uhićen u Španjolskoj u listopadu 2020. kad se pokušao ukrcati na zrakoplov za Tursku pod optužbom za izbjegavanje plaćanja poreza. Naime, navodi se kako protekle četiri godine nije predao poreznu prijavu ni platio porez, unatoč tome što je zarađivao mlijune od svog konzultantskog posla i trgovanja kriptovalutama.

Slika nije dostupna McAfeeju prijeti 30 godina zatvora: Kontroverzni IT poduzetnik koji je želio postati predsjednik SAD-a uhićen zbog utaje poreza

Američko Ministarstvo pravosuđa tvrdilo je kako je McAfee skrivao novac kupujući kripotvalute i na računima pod imenima drugih ljudi. Također, optužen je za skrivanje imovine.

Španjolski nacionalni sud, odobrio je njegovo izručenje SAD-u samo nekoliko sati prije no što je pronađen mrtav.

McAfee je u tehnološkom svijetu bio pomalo kontroverzna figura. Rođen u Engleskoj, na međunarodnu je scenu došao kad je 1980-ih. osnovao svoju kompaniju i predstavio svoj antivirusni program - McAfee VirusScan. Iako je ostao poznato ime u svijetu antivirusnih programa, McAfee je jednom prilikom istaknuo kako svoj program nikad ne koristi na svom računalu. Dapače, dodao je kako na računalu uopće nema antivirusni program, već izbjegava odlaske na stranice na kojima bi mogao pokupiti virus te stalno mijenja svoju IP adresu.

Uz to što je stvorio veliku međunarodnu kompaniju McAfee koja se bavi računalnom sigurnošću, istovremeno je i pokrenuo stvaranje cijele industrije kibernetičke sigurnosti. U konačnici je McAfee svoju tvrtku prodao Intelu za 7,6 mlijardi dolara nakon čega se okrenuo drugim interesima.

Posljednjih godina često je ponavljao kako ga se proganja jer ga se netko "želi riješiti". U nekoliko je navrata bio uhićivan pod različitim optužbama, među ostalim i 2012. u Guatemali nakon što je pobjegao iz Belizea gdje je policija istraživala ubojstvo njegovog susjeda.

Ostat će zapamćen kao jedan od pionira u računalnom svijetu, ali i kao veoma kontroverzna osoba izvan IT-a.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti