McAfeeju prijeti 30 godina zatvora: Kontroverzni IT poduzetnik koji je želio postati predsjednik SAD-a uhićen zbog utaje poreza

John McAfee uhićen je u Španjolskoj i čeka izručenje u SAD, gdje bi zbog utaje poreza mogao dosta vremena provesti u zatvoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2020. / 15:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se ime Johna McAfeeja na početku povezivalo isključivo s antivirusnim softverom koji razvio, ekscentrični milijunaš s vremenom je postao češći gost crnih kronika nego tehnoloških portala. Još početkom prošlog desetljeća povezivalo ga se s pokušajem ubojstva u Belizeu, bio je priveden zbog ilegalnog posjedovanja narkotika i oružja u toj otočnoj državi, dok je u Gvatemali završio u zatvoru zbog ilegalnog prelaska granice.

Osnivač i tvorac McAfee antivirusa uhićen u Gvatemali! Osnivač i tvorac McAfee antivirusa uhićen u Gvatemali!

McAfee je posljednjih godina vrlo popularan i u kriptozajednici - investirao je i promovirao kriptovalute, kao i inicijalne ponude coina (ICO), a bio je toliko uvjeren u uspjeh bitcoina da je rekao kako će se "pojesti svoju muškost" ako do kraja 2020. bitcoin ne bude vrijedio milijun dolara. Sumnjamo da bi to zaista napravio jer, realno, bitcoin sigurno neće doseći tu vrijednost u manje od sljedeća tri mjeseca. No sada ima još jednu otegotnu okolnost, a to je što će sljedeće mjesece, a vjerojatno i godine provesti u - zatvoru.

Naime, dok je McAfee između 2014. i 2018. zarađivao milijune kao konzultant, držeći govore i promovirajući kriptovalute te prodajom prava na dokumentarac o svom životu (a čak se pokušao kandidirati za predsjednika SAD-a), zaboravio je nešto veoma važno - prijaviti i platiti porez. Amerikanci imaju nultu stopu tolerancije za porezne neplatiše te je McAfee jučer uhićen u Španjolskoj i sada čeka izručenje u zemlju čiji je predsjednik htio postati. Također, optužen je i za promoviranje investiranja u kriptovalute a da nije objavio kako je za to plaćen milijune dolara.  

Slika nije dostupna McAfee radi na mobitelu koji je nemoguće hakirati?

Ako bude proglašen krivim za utaju poreza, prijeti mu zatvorska kazna od čak 30 godina.

Izvor: RT
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti