Korak bliže "jedinstvenom europskom digitalnom identitetu": Europljani bi u budućnosti dokumente mogli nositi u mobitelima

EU i Europski parlament inzistiraju na strožoj zaštiti osobnih podataka u odnosu na sadašnje digitalne identitete na velikim internetskim platformama.

Hina | 29.02.2024. / 13:37

Digitalni identitet, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Europski parlament je u četvrtak prihvatio pravila za razvoj jedinstvenog digitalnog identiteta građana EU-a, sličnog onima koje koriste na platformama poput Googlea i Applea, a kojim bi se u budućnosti, među ostalim, mogli identificirati osobnim dokumentima pohranjenim u mobilnim telefonima.

Hrvatska eurozastupnica Romana Jerković (SDP/S&D), koja je pripremila izvješće i u ime Parlamenta vodila pregovore s državama članicama o pravilima, tumači kako će novi "europski digitalni novčanik" omogućiti građanima i poduzećima da se digitalno identificiraju za različite svrhe, od online plaćanja do predočenja osobnih dokumenata u poslovima s javnom upravom, ali i olakšati pristup zdravstvenim uslugama u cijeloj Uniji.

Europski digitalni identitet, ilustracija Vijeće EU-a i EP postigli dogovor o europskom digitalnom identitetu

Jerković ističe kako EU i Europski parlament inzistiraju na strožoj zaštiti osobnih podataka u odnosu na sadašnje digitalne identitete na velikim internetskim platformama poput Googlea. Napominje i da će građani sami dobrovoljno odlučivati hoće li se koristiti tim "digitalnim novčanikom" ili nastaviti koristiti obične, "papirnate" dokumente.

Zakon o europskom digitalnom identitetu ubrzat će digitalizaciju javnog sektora i društva te omogućiti sigurnu i transparentnu elektroničku identifikaciju u cijeloj EU. Glavni cilj novog zakona je olakšati svakodnevni život građanima EU-a, omogućujući im jednostavniji pristup uslugama privatnog i javnog sektora, te njihovim pravima u njihovoj zemlji ili tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU-a, naglašava Jerković.

Komisija je u lipnju 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet, koji će biti dostupan svim državljanima EU-a i europskim poduzećima. Građani će, po tom prijedlogu, putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika, moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente jednim klikom na ekranu telefona.

Pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti servisima javnog sektora i internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europskog novčanika za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, npr. kako bi dokazao svoju dob.

Digitalni identitet, ilustracija EU radi na uvođenju novosti koja će olakšati živote građanima - bit će dovoljna tek jedna aplikacija

Zastupnici u Europskom parlamentu pravila za razvoj tog "digitalnog novčanika" dogovorena s Vijećem EU-a usvojili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 335 glasova za, 190 protiv, dok je suzdržan bio 31 zastupnik.

Izvješće o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Uredbe (EU) br. 910/2014 u pogledu uspostavljanja europskog okvira za digitalni identitet definira „Europski novčanik za digitalni identitet” kao sredstvo elektroničke identifikacije koje na siguran način pohranjuje, upravlja i potvrđuje podatke o identitetu (...), kako bi ih na zahtjev mogao pružiti "pouzdanim stranama i drugim korisnicima novčanika za europski digitalni identitet i omogućio izradu kvalificiranih elektroničkih potpisa i pečata".

Europski novčanici digitalnog identiteta trebali bi imati najsuvremenije sigurnosne funkcije, kao što su mehanizmi za šifriranje i pohranjivanje podataka na način koji je dostupan samo korisniku i koji se može dešifrirati samo od strane korisnika i uspostaviti end-to-end enkriptiranu razmjenu s pouzdanim stranama i drugim europskim Novčanicima za digitalni identitet, navodi, među ostalim, Europski parlament u obrazloženju dokumenta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti