Vijeće EU-a i EP postigli dogovor o europskom digitalnom identitetu

Nova pravila olakšat će svakodnevni život građana pojednostavljujući im pristup uslugama privatnog i javnog sektora.

Hina | 09.11.2023. / 14:06

Europski digitalni identitet, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vijeće Europske unije i Europski parlament postigli su konačan politički dogovor oko prijedloga Zakona o europskom digitalnom identitetu čime će se poboljšati pristup građana sigurnoj i pouzdanoj identifikaciji, priopćila je zastupnica Romana Jerković koja je pregovarala ispred EP-a.

Novim pravilima osigurava se univerzalan pristup za ljude i tvrtke sigurnoj i pouzdanoj elektroničkoj identifikaciji i autentifikaciji, priopćeno je iz ureda hrvatske zastupnice socijalista i demokrata.

Digitalna putovnica Hrvati među prvima u svijetu mogu testirati budućnost putovanja

Prema novom zakonu, države članice ponudit će građanima i tvrtkama digitalne novčanike kojima će moći povezati svoje nacionalne digitalne identitete s osobnim dokumentima, primjerice s putnim ispravama, rodnim listovima i diplomama.

Građani će moći dokazati svoj identitet i dijeliti elektroničke dokumente iz svojih digitalnih novčanika pritiskom na gumb na svom mobilnom telefonu, priopćeno je.

Novi europski novčanici za digitalni identitet, čije će korištenje biti na isključivo dobrovoljnoj bazi, omogućit će svim Europljanima pristup internetskim uslugama sa svojom digitalnom identifikacijom, koja će biti prepoznata u cijeloj Europi.

Za razliku od postojećih privatnih e-novčanika, izdanih od strane velikih platformi poput Applea i Googlea, građani će u svakom trenutku imati punu kontrolu nad upravljanjem, korištenjem i dijeljenjem osobnih podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka, priopćila je Jerković.

Svaki dan tisuće naših građana koriste svoj identitet kako bi ostvarili svoja prava i kako bi dobili pristup potrebnim uslugama. Zbog neučinkovite javne uprave i neusklađenog zakonodavstva, pun potencijal digitalnog identiteta ostaje neiskorišten, kazala je.

Naglasila je kako se ovim prijedlogom postiže veliki iskorak u poboljšanju kvalitete i dostupnosti javnih usluga i komunikacije građana s javnim sektorom, a to će doprinijeti i izgradnji sigurnijeg digitalnog okruženja.

Kako bismo osigurali povjerenje građana u digitalni identitet, moj ključni prioritet u pregovorima bio je osigurati visoku razinu zaštite osobnih podataka i sigurnosti - s tog aspekta uspjeli smo pomiriti inovacije i funkcionalnost sa sigurnošću i privatnošću. Nadam se da ćemo kao država znati prepoznati ogroman potencijal novog zakona i ubrzati digitalizaciju javnog sektora za dobrobit građana i gospodarstva, istaknula je Jerković.

Digitalni identitet, ilustracija EU radi na uvođenju novosti koja će olakšati živote građanima - bit će dovoljna tek jedna aplikacija

Nova pravila olakšat će svakodnevni život građana pojednostavljujući im pristup uslugama privatnog i javnog sektora, ne samo unutar vlastite zemlje, već i tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU-a.

Uspjeli smo stvoriti sustav digitalnog identiteta temeljen na jednostavnoj i sigurnoj e-aplikaciji za sve naše elektroničke interakcije, u kojoj korisnici imaju punu kontrolu nad svojim podacima i svojim dokumentima. To je veliki iskorak koji će svima omogućiti da se konačno integriraju i da osjete benefite digitalnog društva, zaključila je Jerković. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti