S obzirom na veliki broj korisnika Facebooka (oko 1,35 milijardi), ova je društvena mreža iznimno zanimljiva hakerima i brojnim prevarantima koji se služe raznim trikovima kako bi zarazili računala neopreznih korisnika. Sigurnosni stručnjaci iz Bitdefendera proveli su dvogodišnje istraživanje na više od 850 tisuća prijevara s kojima su zaražena računala milijuna korisnika Facebooka te su zaključili kako se prevaranti godinama služe istim ili sličnim trikovima na koje korisnici konstantno nasjedaju.

Iako iz Facebooka godinama upozoravaju kako ne možete saznati tko vam je gledao profil, gotovo polovica tih prijevara vezana je upravo za znatiželju korisnika koji klikaju na linkove putem kojih bi navodno trebali saznati tko ih je uhodio na ovoj društvenoj mreži. Naravno, umjesto informacija o 'tajnim obožavateljima', korisnici klikom na te linkove samo upadnu u probleme i dolazi do zaraze računala virusima i slično.

Još jedna česta prijevara također se odnosi na opciju koju Facebook vjerojatno nikada neće uvesti – dislike, a veliki broj korisnika povjerovao je i kako postoji mogućnost promjene boje njihovog Timelinea. Ako vam netko od prijatelja na ovoj mreži pošalje linkove u kojima se nude ove opcije (dislike, promjena boje Timelinea) nikako nemojte kliknuti na takve linkove jer je riječ o prijevarama. Nešto više od 16 posto prijevara vezano je uz (lažne) besplatne karte za npr. Disneyland, česte su prijevare i sa seksualnim videozapisima slavnih osoba, dok udio prijevara s fotografijama poput zlostavljanih žena, djece, životinja i slično iznosi oko jedan posto svih prijevara na Facebooku.

S obzirom da se često radi o sličnim prijevarama koje se godina ponavljaju, korisnici trebaju biti oprezniji i pažljiviji prilikom surfanja Facebookom, no na The Telegraphu kažu kako zaista svatko može postati žrtva prijevare na Facebooku te korisnicima savjetuju da uvijek koriste najnovije verzije operativnih sustava i antivirusnog softvera.

akođer, korisnicima se savjetuje oprez i prilikom lajkanja i dijeljenja viralnih videa, a pogotovo ih se upozorava da ne instaliraju softver ili nadogradnje koje su navodno potrebne za pregledavanje takvih videozapisa jer je također riječ o prijevarama odnosno o virusima. 

Foto: Thinkstock

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju