"Koristite Signal": Dvije riječi kojima je novopečeni najbogatiji čovjek na planeti "zakucao" Whatsappu i Facebooku

Novopečeni najbogatiji čovjek na planetu, američki milijarder, tech mogul i vlasnik Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, jednom je objavom na Twitteru napravio takvu reklamu aplikaciji za dopisivanje Signal, kakvu se novcima teško može platiti.

Branimir Vorša | 08.01.2021. / 15:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je WhatsApp promijenio pravila korištenja i svoje je korisnike doveo pred jednostavan izbor - ili ćete prihvatiti nova pravila ili ćete od 8. veljače prestati koristiti WhatsApp, Elon Musk je na svojem Twitter profilu jednostavno objavio - Koristite Signal.

Tu bismo mogli slobodno već napisati, "a ostalo je povijest", no ipak nećemo. Nakon Muskove objave na Twitteru, koju je retvitao i sam šef Twittera Jack Dorsey, developeri Signala muku muče s navalom novopristiglih korisničkih prijava. Pristižu tolikom brzinom da je sustav jednostavno zapeo.

Verifikacijski kodovi trenutno su odgođeni kod više pružatelja usluga jer se toliko puno novih ljudi pokušava Priključiti Signalu trenutno (jedva možemo i obratiti pažnju na vlastito uzbuđenje). Radimo zajedno s teleoperaterima na rješavanju tog problemav najbrže što možemo. Izdržite, poručuju iz Signala.

Musku nije prvi put da zamjera Facebooku, u čijem je vlasništvu WhatsApp, a nakon što je WhatsApp odlučio promijeniti pravila i uvjete korištenja, te korisnike prisiliti da dijele podatke i s Facebookom, ili jednostavno odu, poslao je jasnu poruku koju aplikaciju za dopisivanje on koristi i smatra najsigurnijom.

No, ni Signal, baš kao i WhatsApp, nije savršen. Obje su aplikacije dosad imale više sigurnosnih propusta koji su u međuvremenu riješeni, no WhatsApp je otvoreno prikupljao određene podatke svojih korisnika, a najnovije promjene uvjeta to dodatno proširuju i na dijeljenje s Facebookom.

Signal pak ima povijest borbe protiv bilo kojeg entiteta koji traži podatke korisnika te stalno dodaje nove značajke koje još više anonimiziraju podatke gdje je to moguće.

I prije nego li je Musk lansirao Signal na Mjesec svojom objavom, na korisnost i sigurnost te aplikacije ukazao je i najtraženiji zviždač u povijesti, Edward Snowden. Snowden koristi Signal već godinama, a svima je dobro poznato da je on jedan od najvećih zagovornika čuvanja privatnosti podataka korisnika.

Snowdenova preporuka bila je i razlog zašto recimo i sam koristim Signal kao prvi izbor kad je riječ o aplikacijama za slanje poruka. Signal je open source aplikacija, koja je besplatna i koju je razvila neprofitna organizacija Signal Foundation.

Čak je i Europska komisija dala preporuku svojim zaposlenicima da koriste Signal umjesto Whatsappa.

Slika nije dostupna Nema više WhatsAppa: Europska komisija svojim zaposlenicima poručila da koriste ovu aplikaciju

Signal može sve što mogu i druge, puno poznatije aplikacije, ali to radi kudikamo sigurnije i na način da doista pokušava čuvati vašu privatnost.

Kad pošaljete poruku, ona se prvo u potpunosti ispremiješa i kodira, a svoj originalni oblik poprima samo za korisnika kojem tu poruku i šaljete.

Ukratko, to znači da bilo tko, tko pokušava presresti vaše poruke na Signalu, ako ih i presretne, vidi samo gomilu besmislica.

Kad je riječ o privatnosti, teško ćete naći bolje od Signala, a povrh svega, ta aplikacija ne pohranjuje vaše korisničke podatke. Puna je dodatnih mogućnosti pomoću kojim možete nadalje pojačati vašu sigurnost i privatnost.

Ali, kao što smo spomenuli, sigurnosni propusti događaju se i toj aplikaciji tako da ne mislite da je ona bez povremenih grešaka i mana. No svi se problemi rješavaju brzo.

Ipak, ako sa Signala poruku šaljete nekome tko ne koristi Signal, onda vaše poruke nisu zaštićene, jer stvar funkcionira samo i isključivo unutar Signalovog ekosustava.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti