Koristite stariji model iPhonea? Apple ima važno upozorenje za vas

Korisnici modela iPhonea koji datiraju prije ožujka 2016. godine, neće moći koristiti novi iOS 16, a iz Applea upozoravaju i na rizike po sigurnost osobnih podataka na tim uređajima.

Branimir Vorša | 22.06.2022. / 12:35

iPhone 7
iPhone 7 (Foto: Afp)

S nadolazećim novim mobilnim operativnim sustavom za iPhone uređaje ujesen, iOS 16, oni koji imaju dovoljno sreće da posjeduju novi iPhone moći će iskoristiti neke nevjerojatne nove značajke, uključujući preuzimanje potpune kreativne kontrole nad svojim zaključanim zaslonom.

No, za one sa starijim modelima iPhonea, zabava i veselje polako prestaju. Apple kontinuirano odbija podršku za svoje starije modele, od kojih mnogi nikada neće moći koristiti novi iOS 16.

To znači, ne samo da će korisnici starijih iPhone uređaja propustiti neke sjajne nove značajke, već i izlaganje velikom riziku od hakiranja jer više neće biti prilike za neke važne sigurnosne popravke i ažuriranja.

Ako imate iPhone SE prve generacije, iPhone 8 ili noviji uređaj, imate sreće, jer ćete moći imati koristi od iOS-a 16. No stariji modeli od prije ožujka 2016. funkcioniraju samo na iOS-u 15.5, što znači da će korisnici tih uređaja izgubiti na najnovijim ažuriranjima koja idu naprijed.

Dakle, ako koristite iPhone 6 ili 7 ili čak raniji model, možda biste trebali razmisliti o nadogradnji na novi model što prije, jer bi hakeri lako mogli iskoristiti prednosti starih eksploatacija i koristiti ih za krađu vaših privatnih podataka, financijskih podataka i prijave.

iPhone 5, iPhone 4S i iPhone 4 više ne primaju nikakva sigurnosna ažuriranja, što znači da su posebno ugroženi.

Apple ipak nudi shemu zamjene koja će vam dati novac za novi uređaj ako im predate svoj stari. Stari uređaj će se reciklirati i možete ga zatražiti kao kredit u trgovini ili kao popust na novu kupnju.

Bez obzira imate li stari iPhone ili novi model, važno je poduzeti korake kako biste zaštitili sigurnost svojih podataka i uređaja i osigurali da vas kibernetički kriminalci ne mogu ciljati.

Izvor: Daily Star

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti