Koronavirus je utišao cijelu Zemlju i razveselio neke znanstvenike

Ako se takvo stanje nastavi i u nadolazećim mjesecima, seizmolozi bi mogli moći bolje detektirati čak i najmanje potrese, ali i dobiti još malo više informacija o njima.

Martina Čizmić | 13.04.2020. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet primorala je ljude na potpunu promjenu svakodnevnog života. Ne izlazimo iz kuća, ne putujemo na posao, smanjuje se zagađenje u gradovima, životinje se vraćaju na mjesta na kojima ih nije bilo godinama...

I dok se velik dio znanstvene zajednice fokusirao na borbu s koronavirusom i potragu za lijekom i cjepivom, jedan dio znanstvenika s posebnom pozornošću prati što se događa sa Zemljom sad kad su se ljudi primirili.

Tako su primijetili da se Zemlja utišala, odnosno sa smanjenjem ljudske aktivnosti, smanjila se seizmička buka (vibracije koje je inače moguće čuti u Zemljinoj kori). Tako znanstvenici imaju jedinstvenu priliku detektirati i najmanje pomake u Zemljinoj površini, najlaganije potrese, ali i najblažu vulkansku aktivnost.

Ovakvo smanjenje buke obično se samo kratko dogodi oko Božića, ističe seizmolog iz Kraljevskog opservatorija Belgije, Thomas Lecocq.

 

 

Prisilna tišina omogućila je znanstvenicima da detektiraju valove koji su iste frekvencije kao i uobičajena buka koju čovječanstvo proizvodi svojom aktivnošću. Ako se takvo stanje nastavi i u nadolazećim mjesecima, seizmolozi bi mogli moći bolje detektirati čak i najmanje potrese, ali i dobiti još malo više informacija o njima.

 

 

Pa ako već moramo biti zatvoreni u svojim domovima, zašto znanstvenici ne bi iskoristili tu situaciju i saznali nešto novo. Možda će zahvaljujući "koronatišini" u budućnosti biti moguće upozoriti na nadolazeći potres ili barem znati koliko će jak biti.

Izvor: Nature

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti