Koronavirus odgodio najveće STEM Games dosad

Organizacijski odbor STEM Gamesa na pripremi za ovogodišnje događanje radio je od kolovoza prošle godine te je pripremio ono što bi bio zaista spektakualaran događaj.

Martina Čizmić | 09.04.2020. / 09:45

STEM Games (Foto: STEM Games)

Neprilike koje su zatekle cijelu Europu, pa tako i Hrvatsku, odrazile su se i na međunarodno studentsko natjecanje u znanju, sportu i esportu. Svjesni odgovornosti koju u ovim nepredvidivim okolnostima nosi cijela organizacija STEM Gamesa, već prošli mjesec donesena je odluka da se STEM Games 2020, nažalost, neće održati.

Organizacijski odbor STEM Gamesa na pripremi za ovogodišnje događanje radio je od kolovoza prošle godine te je pripremio ono što bi bio zaista spektakualaran događaj. 

Uz četiri arene STEM područja, od ove godine trebala je biti uvedena još jedna arena. U eSport Areni oko 40 timova odmjerilo bi svoje gejmerske vještine u jednoj od četiri videoigre (League of Legends, Pro Evolution Soccer, Counter Strike: Global Offensive i Hearthstone), a kao vrhunac natjecanja arena bi nakon dva dana doživjela potpunu transformaciju i postavila bi se dva stagea za završnice s velikim prostorom za publiku.

Osim iskazivanja taktike, fokusa i brzine u digitalnom okruženju, natjecatelji bi imali priliku pokazati te vještine i na terenu. Uz futsal, košarku, rukomet, odbojku, odbojku na pijesku, veslanje, trčanje i šah, stolni tenis dobio bi svog brata blizanca pa bi se natjecatelji mogli okušati i u tenisu.

Ovogodišnji STEM Games bili bi još veći nego protekli. Za sudjelovanje su se prijavila čak 23 fakulteta, među kojima su Technische Universität Kaiserslautern (Odjel za elektrotehniku ​​i računalno inženjerstvo i Odjel za matematiku), Sveučilište Sjever - Sveučilišni centar Varaždin, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska vojna akademija i Geodetski fakultet), SS. Sveučilište Ćirila i Metoda u Skopju (Fakultet elektrotehnike i informacijskih tehnologija) i Sveučilište u Ljubljani (Biotehnički fakultet).

Unatoč otkazivanju natjecanja ove godine, organizacija STEM Gamesa i dalje radi kako bi studentima, znanstvenicima i široj javnosti približila aktualne probleme današnjice. Jedna od glavnih tema naše svakodnevnice ovih je dana upravo borba s koronavirusom, a širenje krivih informacija i neutemeljena panika su u ovoj situaciji neizbježni. 

Stoga su za iskustva, razmišljanja i komentare zamolili dva cijenjena znanstvenika koja se direktno suočavaju s nekim od problema vezanih uz pojavu koronavirusa: Ivan Đikić, ovogodišnji ambasador STEM Gamesa, i Wolfgang Bock u ulozi mentora matematičke arene.
Neke od tematika kojih su se dotakli jesu različiti pristupi u borbi protiv pandemije, matematičko modeliranje širenja koronavirusa, uloga matematičara i epidemiologa u borbi s virusom, kako trenutačne mjere utječu na smanjivanje širenja zaraze te kakav je utjecaj medija na društvo. 
Osim toga komentirali su i pitanja koja muče širu javnost kao što su utjecaj temperature na širenje zaraze, sezonska pojava koronavirusa, utjecaj navodnih lijekova protiv koronavirusa te razvoj cjepiva. 

Cijeli intervju možete pronaći na linku

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti