Kraj za Android? Samsung bi na svojim telefonima mogao upotrebljavati novi operativni sustav

U budućnosti na tržištu pametnih telefona možda više neće biti trenutačno dominantnog operativnog sustava Android.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.12.2021. / 14:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Android je daleko najpopularniji mobilni operativni sustav na kojem rade gotovo svi moderni pametni telefoni osim, naravno, iPhonea, koji pokreće Appleov mobilni iOS. Na Androidu rade i svi pametni telefoni Samsunga, južnokorejske kompanije koja dominira na tržištu pametnih telefona i koja bi u budućnosti mogla pokazati palac dolje ovom Googleovom operativnom sustavu.

Google (Foto: Getty Images) Google napokon oprezno lansira svoj novi operativni sustav - Fuchsia OS

Ipak, ako su te informacije istinite, treba naglasiti kako nije riječ o nekakvom prekidu suradnje s Googleom jer su i daljnji planovi Samsunga vezani za ovu kompaniju. Naime, Googleov dugoročni plan je tijekom ovog desetljeća polako umiroviti Android i proizvođačima mobilnih uređaja i korisnicima ponuditi novo, još bolje rješenje.

Riječ je o operativnom sustavu Fuchsia OS, koji Google razvija već nekoliko godina, a jedan od partnera s kojim surađuju na njegovu razvoju jest upravo - Samsung. Zbog te suradnje Samsung bi mogao imati prioritet prilikom prelaska s Androida na Fuchsiju, no ako Google zaista namjerava zamijeniti Android s novim OS-om, ista sudbina čeka i sve ostale mobilne kompanije (osim one s logom jabuke).

Google Android (Foto: Getty Images) Google potiho razvija nasljednika Androida?

Tranzicija na potpuno novi operativni sustav bit će proces koji će trajati dugo vremena, vjerojatno godinama. Razlog zbog kojeg razvijaju Fuchsiju jest što taj OS razvijaju od nule, i to ne samo za mobilne uređaje, već za sve pametne uređaje - od telefona i tableta pa do računala, IoT uređaja i drugih. Npr. trenutačno se testira na Googleovu uređaju Nest Hub, a s vremenom bi se mogao upotrebljavati na većini uređaja koje svakodnevno koristimo.

Izvor: Sam Mobile

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti