Kreće naplata: EK donijela pravila o naknadama za nadzor za vrlo velike internetske platforme i internetske tražilice

Prema ovom aktu, platforme bi mogle godišnje maksimalno plaćati 0,05 posto profita na svjetskoj razini iz prošle financijske godine.

Martina Čizmić | 02.03.2023. / 13:56

Internetske platforme, ilustracija (Foto: Afp)

Europska komisija donijela je delegiranu uredbu kojom je utvrdila detaljna pravila i postupke za naplatu naknada za pružatelje usluga pod njenim nadzorom. 

Kako su izvijestili iz EK, u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu u studenome 2022. godine, Komisija je ovlaštena uvesti takvu naknadu, a prva se naplata očekuje već u jesen 2023. godine. 

Cilj Delegirane uredbe je pružiti pravnu sigurnost pružateljima usluga koji su, u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, uvršteni među vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice. U Aktu se navode metodologija i postupci za izračun i prikupljanje naknade za nadzor, dodatne pojedinosti o izračunu ukupnih procijenjenih troškova koje treba pokriti naknadama koje se naplaćuju i način utvrđivanja pojedinačnih naknada, izvijestili su iz Komisije. 

Obveze pružatelja usluga utvrđenih kao vrlo velike internetske platforme ili internetske tražilice počet će se primjenjivati četiri mjeseca nakon službenog utvrđivanja u skladu s Aktom o digitalnim uslugama. Danas predložena Delegirana uredba uslijedila je nakon javnog savjetovanja o nacrtu koje je održano od 22. prosinca 2022. do 19. siječnja 2023.

Prema ovom aktu, platforme bi mogle godišnje maksimalno plaćati 0,05 posto profita na svjetskoj razini iz prošle financijske godine. No, Komisija je definirala točnu formulu koja bi trebala obuhvatiti i veličinu platforme, broj zaposlenih i brojne druge komponente.

Nakon današnjeg donošenja delegirani akt proslijedit će se Europskom parlamentu i Vijeću koji imaju tri mjeseca za provjeru. Na njihov zahtjev razdoblje provjere može se produljiti za tri mjeseca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti