Kreće snimanje o Edwardu Snowdenu kojega će glumiti Joseph Gordon-Levitt

Ekranizaciju priče o jednom od najpoznatijih „zviždača“ će odraditi legendarni Oliver Stone, dobitnik Oscara za režiju filmova Platoon i Rođen 4. srpnja, a snimanje kreće idućeg siječnja u Münchenu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.11.2014. / 07:46

Kreće snimanje o Edwardu Snowdenu kojega će glumiti Joseph Gordon-Levitt

Ekranizaciju priče o jednom od najpoznatijih „zviždača“ će odraditi legendarni Oliver Stone, dobitnik Oscara za režiju filmova Platoon i Rođen 4. srpnja, a snimanje kreće idućeg siječnja u  Münchenu.

Edward Snowden ostat će, nesumnjivo, zapamćen kao čovjek koji je promijenio shvaćanje privatnosti i „otvorio oči“ mnogima, jer tek nakon što je bivši zaposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (National Security Agency – NSA) ponudio dokaze o masovnom prisluškivanju i praćenju „svih i svuda“, buknula je globalna afera. Snowden je početkom prošle godine u javnost pustio tisuće strogo povjerljivih dokumenata koji dokazuju kako je NSA špijunirala na tisuće običnih građana, ali mnoge svjetske lidere, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel, koju mnogi nazivaju najmoćnijom ženom svijeta. Nakon „zviždanja“, Snowden je prebjegao u Rusiju, prvo je mjesecima „stanovao“ u moskovskoj zračnoj luci, da bi mu 1. kolovoza 2013. Rusi odobrili politički azil.

Nema dvojbi kako je ovo sjajna podloga za filmsku priču, a Edwarda Snowdena će na filmskom platnu utjeloviti 33-godišnji američki glumac Joseph Gordon-Levitt. Iako relativno mlad, Gordon-Levitt je već, uz glumu, posegnuo za režiserskom palicom, pa je tako nedavno režirao i glumio u filmu Don Jon, a zapaženije uloge ostvario je u filmovima „Lincoln“, „Vitez tame: Povratak“ i „Inception“. Ipak, ovo je, vrlo vjerojatno, prilika za put među zvijezde, jer film koji se počinje snimati za nešto manje od dva mjeseca (ime još nije poznati), pod redateljskom paskom Olivera Stonea gotovo pa zajamčeno iz niza razloga mogao bi postati globalni hit. Svi preduvjeti su tu, intrigantna priča koja zanima sve nas, vrhunski redatelj koji zna kako napraviti vrhunski film...

Scenarij se temelji na dvije knjige o Edwardu Snowdenu, „The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man“ Lukea Hardena i „Time of the Octopus“ Anatolyja Kucherena. Producent Moritz Borman objavio je, zajedno sa Stoneom, kako će se film snimati u koprodukciji Open Road i Endgame filmskih kompanija objasnivši taj izbor „potrebom da se film snimi u nezavisnoj produkciji, jer ćemo tako eliminirati bilo kakav politički pritisak“. Koliko će trajati snimanje i kada se očekuje u kinima za sada nema informacija.   

Izvor i foto The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti