Počele dostave dronom: Automobilom treba 40, dronom samo 8 minuta

Dron pokupi omotnice s klijentovim dokumentima dva puta dnevno, i češće ako je potrebno, te ih dostavlja u servisni centar DHL-a.

Martina Čizmić | 17.05.2019. / 07:32

DHL-ov dron za dostavu (Foto: DHL)

Logistička je tvrtka započela s prvom dostavom bespilotnim letjelicama – dronovima, unutar grada u četvrtak u južnoj kineskoj metropoli Guanghzou.

Letjelica bez čovjeka s transportnim kutijama težine do pet kilograma s ekspresnom pošiljkom pokriva prostor od 8 kilometara između dviju stanica. Osmišljena je da može ponijeti do 260 kilograma tereta, opremljena s cijelim nizom sigurnosnih i pametnih značajki, a još će se dodatno usavršavati.

Projekt dostave dronovima zajednički je pothvat DHL-Sinotransa i kineskog proizvođača dronova EHanga, što je prvi slučaj da međunarodna poštanska tvrtka radi na liniji za dostavu dronovima u Kini.

Dinamizam brzorastućeg kineskog tržišta čini idealno mjestu za liniju, rekao je Jack O'Neill, zamjenik direktora DHL Expressa u Kini.

DHL-ov dron za dostavu (Foto: DHL)

Linija je postavljena specifično za nespecifične korporativne potrošače u četvrti Songshanhu.

Dron pokupi omotnice s klijentovim dokumentima dva puta dnevno, i češće ako je potrebno, te ih dostavlja u servisni centar DHL-a. Dron to obavi za 8 minuta, dok je automobilu potrebno 40.

U planu je da se u budućnosti dostava proširi i na e-trgovinu, koja u Kini jača iz godine u godinu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti