Krenulo je: Najavljeno gašenje 3G mreže, evo kad i gdje

Korisnici će i dalje moći koristiti 2G mrežu.

Martina Čizmić | 21.05.2024. / 11:50

Žena s mobitelom, ilustracija
Žena s mobitelom, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Hrvatski Telekom objavio je kako na području Grada Zagreba i okolice planira ugasiti svoju 3G mrežu u razdoblju od 8. do 12. srpnja 2024. godine. To je, nakon uspješno provedenog gašenja 3G mreže u Osijeku i okolici, drugo po redu područje u Hrvatskoj na kojem se u skladu sa strategijom održivog poslovanja HT-a gasi 3G mreža i ubrzava prelazak na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije.

 Kako ističu, gašenje 3G mreže predstavlja ključni korak u predanosti HT-a prema digitalnoj transformaciji. Oslobađanjem frekvencijskih resursa i kapaciteta dodatno unaprjeđuju 4G i 5G tehnologije te se mogu fokusirati na brže i naprednije mobilne tehnologije i usluge.
 
Korisnici koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama, mogu nastaviti s korištenjem svojih usluga putem 2G tehnologije, koju HT i dalje zadržava u radu i koja omogućava neometano korištenje poziva i SMS poruka, te korištenje podatkovnog prometa sukladno mogućnostima 2G tehnologije.
 
Podsjećaju kako korisnici koji koriste uređaje novije tehnologije i koji imaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologiji, a posjeduju SIM karticu starije tehnologije, svoju SIM karticu mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma.
 
 Hrvatski Telekom će svoje korisnike redovito i pravovremeno informirati o načinu provedbe i dinamici postupka gašenja 3G tehnologije putem objava na svojim internetskim stranicama. Kompletan završetak projekta gašenja 3G mreže očekuje početkom iduće godine, a detaljnije informacije vezane uz odlazak 3G mreže u povijest kao i odgovore na najčešća pitanja korisnika moguće je pronaći na Gašenje 3G mreže , dodaju iz HT-a.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti