Kriminalci bez imalo srama i poštovanja: Na Facebooku raste broj pogrebnih prevara

Prevaranti ne biraju načine kako bi se domogli novaca i podataka korisnika Facebooka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2024. / 15:28

Lijes (Foto: Getty Images)

Na brojnim dosadašnjim primjerima vidjeli smo kako prevaranti i kibernetički kriminalci ne biraju načine na koji žele prevariti ljude, ukrasti im novac, dokopati se podataka, ucjenjivati ih i slično. No usprkos tome što nas s prevarantima zaista ništa ne bi trebalo iznenaditi, mnogi su se šokirali s novom vrstom prevare koja je sve učestalija. Riječ je o prevari koja uključuje prijenos uživo - sprovoda.

Kriptovaluta, ilustracija Probala trgovati kriptovalutama pa joj očistili račun, policija poziva na oprez

Za ovakve prevare kriminalci se dobro potrude te, nakon što neka osoba premine, otvaraju posebnu grupu na Facebooku na kojoj se, osim fotografije preminule osobe, nalaze i točne informacije o vremenu i mjestu sprovoda. Nakon toga na Facebooku pretražuju rodbinu i prijatelje preminulih osoba te, nakon što im izraze sućut, informiraju ih kako će netko snimati i prenositi sprovod tako da, ako već ne mogu doći na posljednji ispraćaj, mogu ga pratiti putem interneta.

Njima šalju i poveznicu na stranicu na kojoj će moći pratiti sprovod, a oni koji zaista žele uživo gledati pokop to će još trebati i - platiti tako da moraju ostaviti podatke o svojoj bankovnoj kartici te se prijaviti na sumnjive streaming stranice. Ti podaci se, naravno, tako predaju prevarantima koji ih mogu iskoristiti za krađu novca ili ih mogu prodati na crnom tržištu drugim prevarantima. No to nije jedini način na koji prevaranti pokušavaju nasamariti osobe koje su u žalosti zbog smrti bližnjih ili prijatelja. Naime, u Facebook grupama oni objavljuju i linkove putem kojih se može donirati novac obitelji preminulih, no naravno i tako daju novac prevarantima.

A prema stručnjaku za internetsku sigurnost Brianu Krebsu i njegovom blogu KrebsOnSecurity, izvor ove prevare je u Bangladešu i za nju je odgovorna grupa nazvana apkdownloadweb koja je registrirala više domena na kojima se navodno mogu gledati prijenosi uživo sprovoda i nekih društvenih događaja, no u biti riječ je samo o linkovima napravljenim kako bi se prevarilo korisnike. Osim sprovoda, prevaranti iskorištavaju i neke druge stvarne društvene događaje (čini se da su na udaru pretežno korisnici u SAD-u), a sve su prevare napravljene prilično uvjerljivo.

Internetska prijevara Velika opasnost za korisnike Gmaila: Hakeri koriste AI za prevare koje teško prepoznaju i stručnjaci

Ovo je još jedan dokaz koliko daleko mogu otići kriminalci te koliko mogu biti nehumani u svojim nastojanjima da se domognu novca. Također, ovo je i još jedno upozorenje svim korisnicima društvenih mreža koji uvijek moraju biti na oprezu, a pogotovo u situacijama kada klikaju na linkove na kojima moraju ostaviti svoje osobne podatke, podatke o bankovnim karticama i na kojima izvršavaju plaćanja.

Izvor: Fox News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti