Kriptirani promet preko Googlea iznosi više od 75%

Jedan od najvažnijih preduvjeta za sigurno korištenje weba je HTTPS protokol kojega forsira upravo Google

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.03.2016. / 11:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ultimativna i konačna zaštita od potencijalne krađe vaših podatka koje koristite na raznim web stranicama jednostavno ne postoji, čim prije to shvatite, biti će vam lakše. Ipak, postoje brojni preduvjeti koji se mogu ispuniti da bi "surfanje" webom bilo što sigurnije, a rizik što manji. Google je tako odavno najavio kako će favorizirati web stranice koje koriste HTTPS protokol, čime se između servera na kojem je smještena web stranica i korisničkog računala koje pristupa web stranici ostvaruje sigurna veza. Kako bi dokazao koliko naporno radi na tome, Google je objavio i kako stoje podaci vezani uz kriptirani promet kada su Googleove usluge i servisi u pitanju. 

U odnosu na početak 2014. godine, kada je ukupni udio kriptiranog prometa, koji koristi HTTPS protokol iznosio 52%, posljednji obrađeni dan u navedenom izvješću, 28. veljače 2016. donosi udio od čak 77% kriptiranog prometa na svim Googleovim serverima, servisima i uslugama! Najsigurniji Googleovi servisi su Gmail i Google Drive (Disk) koji praktički od samog početka koriste 100% kriptiranog prometa. Google Maps se kreće na udjelu kriptiranog prometa od 80-tak %, Vijesti i Financije su na problematičnig 60-tak % a najveći napredak zabilježen je na Googleovim uslugama oglašavanja, koje su početkom 2014. imale samo 9% kriptiranog prometa, dok su danas na 77%. Google je objavio kako će i dalje nastojati dosegnuti maksimalnu razinu, ali to naravno ne ovisi samo o njima. 

Problem su stariji uređaji (ne samo korisnički) koji ne odgovaraju zahtjevima za korištenjem SSL ili TLS enkripcijskim standardima. Problematičan je ne samo hardver, nego i softver, a nije zanemariva i činjenica da neke zemlje namjerno onemogućavaju korištenje HTTPS protokola. Što se tiče "top 10" zemalja vezanih uz slanje kriptiranog prometa prema Googleu, najbolji je Meksiko, gdje je udio kriptiranog prometa visokih 86%. Slijede Brazil (84%), Japan, Velika Britanija  i Indija (82%), Francuska (81%), Rusija (79%), Njemačka (75%), Sjedinjene Američke Države (72%) i Kanada (64%). 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti