Kriptosvijet u iščekivanju "prepolovljavanja" bitcoina

Financijski regulatori već dugo upozoravaju da je bitcoin visokorizična imovina, s ograničenom upotrebom u stvarnom svijetu, iako je sve više njih počelo odobravati proizvode za trgovanje povezane s bitcoinima.

Martina Čizmić | 19.04.2024. / 10:21

Bitcoin (Foto: Getty Images)

Odbrojavaju se posljednje sate do predviđenog "prepolovljavanja" bitcoina, promjene temeljne tehnologije, koja je osmišljena da se smanji stopa po kojoj se stvaraju novi bitcoini i tako produlji njihovo stvaranje. 

Prepolovljavanje, koje se inače događa otprilike svake četiri godine, upisano je u kod bitcoina od samog početka, kad je njegov inicijalni kreator Satoshi Nakamoto (za kojeg se još uvijek ne zna tko je zapravo) to osmislio kao način da se uspori stvaranje novih bitcoina. Ne odnosi se na cijenu same valute bitcoina (iako bi mnogi to željeli), već na iznos koji kao nagradu dobivaju rudari kriptovaluta za stvaranje novih tokena. To znači da će nakon prepolovljavanja, "proizvodnja" bitcoina biti skuplja.

No, iako ovo nije nikakav novi događaj, za mnoge analitičare ovogodišnje prepolovljavanje jedan je od najvećih događaja u svijetu kriptovaluta ove godine. 

Bitcoin Što slijedi za bitcoin, veliki pad ili obaranje rekorda? Istraživanje je otkrilo zanimljivo razmišljanje

Za neke prepolovljavanje će naglasiti vrijednost bitcoina kao robe koja je sve rjeđa. Podsjetimo, sama ideja je da ukupno bude izdano 21 milijun bitcoina. Što će biti kad se ta brojka dosegne, još nitko zapravo ne zna. S druge strane, drugi smatraju da je prepolovljavanje samo izgovor za napuhavanje cijene. 

Inače, cijena bitcoina uoči prepolavljanja (u trenutku pisanja teksta), iznosila je oko 63 800 dolara, što je manje od najviše cijene od 73 803,25 dolara koja je postignuta u ožujku 2024. 

Financijski regulatori već dugo upozoravaju da je bitcoin visokorizična imovina, s ograničenom upotrebom u stvarnom svijetu, iako je sve više njih počelo odobravati proizvode za trgovanje povezane s bitcoinima.
 

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti