Što slijedi za bitcoin, veliki pad ili obaranje rekorda? Istraživanje je otkrilo zanimljivo razmišljanje

Provedeno istraživanje u SAD-u pokazuje kako puno više ljudi vjeruje da bi bitcoin kraj godine mogao završiti s velikim minusom, u odnosu na nove rekordne vrijednosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.04.2024. / 11:00

Bitcoin (Foto: Afp)

Trgovanje s kriptovalutama ima dobrih i loših razdoblja. Npr. 2022. godina obilježena je konstantnim padom vrijednosti bitcoina i drugih kriptovaluta te su investitori s nevjericom gledali kako se njihova investicija topi i nestaje velikom brzinom. S druge strane, nakon tog velikog pada uslijedilo je pozitivno razdoblje te bitcoin u posljednje vrijeme ponovno drži visoku cijenu i obara rekorde. Mnogi očekuju kako će ta vrijednost i dalje rasti (pogotovo kako se bliži halving), spominju se cifre i od 100 tisuća dolara, no pitanje je do kada će bitcoin rasti, odnosno kada će krenuti novi pad.

Bitcoin Bitcoin probio granicu od 71 tisuću dolara, raste i dalje

Deutsche Bank nedavno je proveo istraživanje oko budućnosti i kretanja cijene bitcoina na uzorku od oko 3600 osoba u SAD-u, a rezultati tog istraživanja prilično su zanimljivi. Naime, oko trećine ispitanih vjeruje kako bi bitcon kraj godine mogao dočekati uz vrijednost manju od 20 tisuća dolara, što bi predstavljalo radikalan pad u odnosu na trenutačnu vrijednost. Iako je riječ o priličnom uzorku koji ne vjeruju u budućnost bitcoina, treba naglasiti kako se taj postotak u odnosu na prethodne mjesece smanjuje te je u siječnju 36 posto osoba smatralo kako bi bitcoin godinu mogao završiti s vrijednosti manjom od 20 tisuća dolara, dok je u veljači taj udio iznosio 35 posto. U posljednjem istraživanju koje je provedeno u ožujku taj je udio, dakle, pao na 33 posto.

Dok smo prije često mogli čitati kako su kriptovalute prijevara, prema ovom istraživanju, udio osoba koji tako razmišlja iznosi samo 1 posto. Što se tiče velikih optimista koji vjeruju da bi bitcoin ponovno mogao oboriti rekord i doseći vrijednost od 75 tisuća dolara, njih je samo 10 posto. Ipak, u porastu je broj onih koji smatraju da će kripto u budućnosti biti važan oblik investicije te metoda plaćanja - dok je još u rujnu prošle godine taj udio iznosio manje od 40 posto, sada je porastao na 52 posto.

Bitcoin Američka vlada želi uvesti porez na bitcoin, evo zašto

S obzirom na to da se bliži halving tijekom kojeg se dobit rudarima smanjuje za pola, a koji uvijek prati veliki porast vrijednosti bitcoina, za očekivati je kako će, barem u bližoj budućnosti, ova kriptovaluta nastaviti s rastom. No kao i uvijek kada je u pitanju kripto, treba naglasiti kako nema strogih pravila koje će garantirati rast te financijski stručnjaci uvijek upozoravaju na volatilnost kriptovaluta koje u kratko vrijeme mogu izgubiti veliki dio svoje vrijednosti.

Zato prilikom trgovanja i donošenja odluke o investiranju treba uvijek biti jako oprezan i, kako savjetuju brojni stručnjaci iz financijske industrije, ulagati samo onaj novac za koji si možete priuštiti da ga izgubite.

Izvor: Futurism
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti