Pogrešne koordinate dovele do otkrića velikog kozmičkog čuda, astronomi posve iznenađeni

Astronomi su slučajno otkrili kozmičko čudo bez zvijezda koje izaziva galaktičke norme svojom misterioznom izoliranošću.

Branimir Vorša | 11.01.2024. / 13:47

Umjetnički prikaz kozmičkog objekta J0613+52
Umjetnički prikaz kozmičkog objekta J0613+52 (Foto: STScI/NSF/GBO/P.Vosteen)

U slučajnom otkriću astronomi su naišli na kozmičku enigmu nazvanu J0613+52, udaljenu 270 milijuna svjetlosnih godina od nas. Zapanjujuće, taj masivni galaktički objekt prkosi konvencionalnim galaktičkim normama jer naizgled nema vidljivih zvijezda i izaziva naše razumijevanje galaktičkih formacija.

Predvođeni astrofizičarkom Karen O'Neil iz Opservatorija Green Bank, astronomi su koristili teleskope kao što su navedeni Green Bank, teleskop Arecibo i radio teleskop Nançay, za proučavanje galaksija niske površinske svjetline, odnosno slabo osvijetljenih kozmičkih tijela s minimalnom prisutnošću zvijezda zbog njihova sastava od plina i tamne materije.

Djevojka promatra zvijezde Znate li koliko je zvijezda u svemiru? Znanstvenici su pokušali dati odgovor na to pitanje

Za otkriće "krive" pogrešne koordinate

Slučajno otkriće dogodilo se kada je greška u koordinatama Green Banka dovela teleskop do neistraženog područja svemira. Tamo se J0613+52 pokazao kao entitet kojim dominira plin, pokazujući očekivane karakteristike spiralne galaksije, uključujući Dopplerov pomak koji ukazuje na galaktičku rotaciju.

Astronome je začudilo to što se čini kako ta svemirska anomalija nema vidljivih zvijezda te da stoji izolirana i neometana tijekom svog postojanja dugog 13,8 milijardi godina.

Ne pokazuje formiranje zvijezda kao što bismo očekivali, vjerojatno zato što je njezin plin predifuzan. U isto vrijeme, predaleko je od drugih galaksija da bi one pomogle u stvaranju zvijezda bilo kakvim susretima, objašnjava O'Neil.

Galaksija, ilustracija Otkrivena misteriozna galaksija koja izgleda kao manja verzija Mliječne staze i koja prema teorijama ne bi trebala postojati

Kozmičko čudo

To slučajno otkriće astronoma dovodi u pitanje normu formiranja galaksija i sugerira potencijalno postojanje obližnje primordijalne galaksije prvenstveno sastavljene od drevnog plina. Međutim, njezina mračna i nedokučiva priroda postavlja izazove za daljnje proučavanje, što potencijalno ograničava promatranja na isključivo radiovalne duljine.

Navedeno otkriće predstavljeno je na 243. sastanku Američkog astronomskog društva te je potaklo astronome na razmatranje sličnih zagonetnih objekata na nebu moćnim radioteleskopima. Unatoč tome, rijetkost tog otkrića otvara mogućnost da J0613+52 može biti i jedinstveni fenomen, nešto poput kozmičkog čuda koje samo pluta kroz milijarde godina, nepromijenjeno od postanka Svemira.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti