Znate li koliko je zvijezda u svemiru? Znanstvenici su pokušali dati odgovor na to pitanje

Prema nekim procjenama, prosječan čovjek prilikom pogleda na noćno nebo može vidjeti oko šest tisuća zvijezda. No, to je samo početak.

Martina Čizmić | 26.11.2023. / 11:10

Djevojka promatra zvijezde
Djevojka promatra zvijezde (Foto: Getty Images)

Imate li sreće i živite na području koje nije svjetlosno zagađeno, svake noći možete podići pogled prema nebu i uživati u pogledu na tisuće zvijezdi. Neke su sjajnije, neke manje sjajne, ali sve su tu - vidljive golim oko. No, koliko ih je?

Prema nekim procjenama, prosječan čovjek prilikom pogleda na noćno nebo može vidjeti oko šest tisuća zvijezda. To su one zvijezde koje s najsjajnije i najbliže Zemlji. Ali to je tek djeličak noćnog neba i svemira.

Umjetnički prikaz zvijezde tipa Be i njezinog raspadajućeg suputnika Svemir možda krije "kozmičke vampire", ali ne u sjeni, već svima pred očima

Astronomi već dugo pokušavaju odgonetnuti koliko je svemir zapravo velik i što se sve nalazi u njemu. Od galaksija koje mogu sadržavati tisuće ili čak milijune zvijezda i planeta, do još neotkrivenih svemirskih tijela.

Astronom Brian Jackson sa Sveučilišta Boise State, pokušao je pojasniti kako se procjenjuje broj zvijezda u svemiru i zašto je to toliko komplicirano.

U članku objavljenom u The Conversation, istaknuo je kako je prvi korak u procjeni broja zvijezda - procijeniti broj galaksija. Kako bi to napravili moraju napraviti veoma detaljne fotografije malog dijela noćnog neba i potom prebrojiti sve galaksije koje su vidljive u tom dijelu.

Broj se potom množi s brojem fotografija koje su potrebne da bi se pokrilo područje cijelog neba.

Konačan i pojednostavljen odgovor bi bio oko dva bilijuna galaksija.

No, koliko svaka ta galaksija ima zvijezda? S obzirom na to da su neke od tih galaksija izuzetno udaljene, teško je točno odrediti taj broj. Stoga se astronomi okreću onome što poznaju, a to je naša galaksija - Mliječna staza.

Prstenasta maglica snimljena instrumentom NRICam FOTO Pogledajte slike prstenaste maglice u dosad neviđenim detaljima i sjaju

Znanstvenici pomno proučavaju Mliječnu stazu i mogu sa priličnom sigurnošću reći koliko je (vjerojatno) zvijezdi u njoj. U središtu je Sunce, no ona je tek jedna od brojnih zvijezda koje se nalaze u našoj galaksiji. Postoje bijele (poput Sunca), crvene i plave zvijezde koje sjaje različitom količinom svjetla. Astronomi mogu mjeriti taj sjaj i pomoću toga procijeniti koliko se zvijezda nalazi u galaksiji.

Koristeći tu metodu procjenjuju da se u Mliječnoj stazi nalazi oko 100 milijardi zvijezda. Ako uzmu u obzir da je Mliječna staza prosječna galaksija, mogu uzeti broj njenih zvijezda i pomožiti ga s brojem galaksija. I broj koji se dobije je gotovo nezamisliv - oko 200 milijardi bilijuna zvijezda u svemiru.

I to je tek procijenjeni broj, jer još uvijek nismo istražili cijeli svemir, a zvijezde se svakodnevno rađaju i umiru. Stoga kad sljedeći put pogledate u noćno nebo i divite se zvijezdama, sjetite se da vidite tek djelićak onoga što svemir sadrži.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti