Kriza se osjeća i na mobilnom tržištu: Zabilježen najmanji porast isporuka telefona

U posljednjem prošlogodišnjem kvartalu zabilježen je porast isporuka telefona od samo šest posto, što je najmanji porast do sada

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.01.2016. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samsungovi problemi na tržištu pametnih telefona dobro su poznati, problema imaju i HTC, Sony, kineski Xiaomi, a čak je i Apple za posljednja tri mjeseca prošle godine objavio najmanji porast prodaje iPhonea još od predstavljanja ovog mobilnog uređaja. Ova se situacija, napominju iz analitičke kompanije Strategy Analitics, u četvrtom kvartalu 2015. odrazila na cijelo tržište te je u ovom tromjesečnom razdoblju zabilježen najmanji porast isporuka mobilnih uređaja do sada, od samo šest posto.

U posljednjem kvartalu prošle godine tako je isporučeno 404,5 milijuna pametnih telefona, dok je godinu dana ranije isporučeno oko 380 milijuna smartphonea, a što se cijele godine tiče zabilježen je porast isporuka od dvanaest posto (s 1,28 na 1,44 milijardi pametnih telefona). Prognoze za sljedeću godinu također govore o 'velikim izazovima' zbog stanja globalne ekonomije i zasićenosti velikih tržišta poput kineskog – iz Samsunga su već upozorili kako u 2016. očekuju jednoznamenkasti rast isporuka pametnih telefona i tableta te upozoravaju na smanjenu potražnju korisnika, kao i sve veću konkurenciju, dok je Tim Cook za prvi ovogodišnji kvartal također najavio kako Apple očekuje težak početak godine i prvo smanjenje broja isporuka iPhonea u povijesti.

Što se posljednjeg kvartala prošle godine tiče, prema Strategy Analiticsu Samsung je isporučio 81,3 milijuna pametnih telefona čime je zauzeo prvo mjesto na ovom tržištu (malo više od dvadeset posto tržišta), Apple je prodao 74,8 milijuna iPhonea čime je zauzeo 18,5 posto tržišta, na treće mjesto smjestio je Huawei (isporučili su oko 32,6 milijuna telefona i zauzeli malo više od osam posto tržišta), zatim slijede Motorola/Lenovo i Xiaomi.  

Izvor: PC World

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti