Križevački sunčani krovovi ponovno sjaje

U manje od 24 sata prikupljeno je 50 posto financijskih sredstava potrebnih za nabavu sunčane elektrane koja će se instalirati na krovu Gradske knjižnice u Križevcima.

Martina Čizmić | 14.03.2019. / 18:00

Križevački sunčani krovovi (Foto: ZEZ)

Križevci će, zahvaljujući grupnom ulaganju, uskoro imati još jednu sunčanu elektranu.

Naime, nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi”. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

Tom prilikom održano je događanje ”Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja “Križevačkih sunčanih krovova” te je održan niz prezentacija i panel diskusija na temu uključivanja građana i javnog sektora u stvaranje samoodrživih javnih prostora.

Tijekom nove kampanje “Križevački sunčani krovovi” na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima bit će instalirana sunčana elektrana koja će se financirati od strane građana po modelu mikro-zajmova, svaka fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama.

Križevački sunčani krovovi (Foto: ZEZ)

Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj - ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt.

U manje od 24 sata prikupljeno je 50 posto financijskih sredstava potrebnih za nabavu sunčane elektrane koja će se instalirati na krovu Gradske knjižnice u Križevcima. Ukupno 53 građana ulagača odlučilo je uložiti u prvu sunčanu elektranu, a ZEZ dodaje da je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos.

Sam naziv projekta Križevački sunčani krovovi ukazuje da nismo mislili stati na jednoj elektrani već nam je cilj imati više projekata sunčanih elektrana u rukama građana, te osobito želimo staviti naglasak na Križevčane kojima će elektrana ostati kao nasljedstvo za buduće generacije, naglašava voditeljica kampanje grupnog ulaganja Hajdana Rukavina.

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 170.000,00 kn i postaviti je na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novac u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3% godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

Ulaganjem u obnovljive izvore energije pomažemo razvoju naše lokalne zajednice, čime pozitivno utječemo na cijelo društvo i kvalitetu života, dodaje Rukavina.

Zelena energetska zadruga i Grad Križevci pokazuju da dobro surađuju i na razini europskih projekata, pa će tako u sklopu projekta Compile iz programa Obzor 2020 proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

Križevci kao energetski neovisan grad do 2030. je strateška odrednica grada Križevaca. Sva naša nastojanja i usmjeravanje idu upravo prema tom smjeru i drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi. Posebno sam ponosan na nastavak Križevačkih sunčanih krovova i mogu odmah najaviti da ćemo težiti i trećoj i četvrtoj odnosno da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i 7 zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi, istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti