Kućni ljubimci pozitivno utječu na naše zdravlje, pogotovo u starijoj dobi

Ovo otkriće samo je poveznica, a ne jasan dokaz da ''pet effect'' stvarno postoji, napominju znanstvenici.

Hina | 17.01.2023. / 08:07

Stariji i kućni ljubimci, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ono što je dobro za srce ponekad je dobro i za mozak. Nedavna studija na starijima od 50 pokazala je da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Michigan ukazuje na to da učinak kućnih ljubimaca (engl. pet effect) ne štiti samo srce i crijeva, što je već poznata teorija, nego može imati važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijoj dobi, piše Science Alert.

Mačka Odobren lijek koji bi mogao promijeniti živote mačkama i njihovim vlasnicima

Rezultati se temelje na nacionalno reprezentativnom istraživanju koje je provedeno na više od 20.000 odraslih koji su odgovarali na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo. Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem razdoblju.

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od onih koji ih nisu imali. Taj je učinak bio vidljiv samo kod starijih od 65, kad se obično počnu pojavljivati simptomi demencije.

Ako je osoba iz te dobne skupine imala ljubimca pet godina, postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju riječi od vršnjaka koji ljubimce nisu imali.

To otkriće samo je poveznica, a ne jasan dokaz da pet effect stvarno postoji, napominju znanstvenici.

Brojne su studije pokazale da su ljubimci dobri za zdravlje i puno je teorija zašto je tako.

Slika nije dostupna Kućni ljubimci imaju vrlo bitnu ulogu tijekom pandemije: "U ovim uvjetima mogu biti jedina živa bića koja možemo dodirnuti"

Vlasnici pasa, primjerice, prisiljeni su se šetati zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno kretanje povezano je sa zdravljem mozga i funkcionalnim duljim životom.

Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može ojačati imunosni sustav, posebno crijeva. Ili nas ljubimci jednostavno čine sretnima, jer studije upućuju na to da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres.

U starijoj dobi to može biti važnije nego u mlađoj. Dokazano je da izolacija može promijeniti strukturu i funkciju mozga.

I dok su se mnoge studije dosad fokusirale na to kako vlasništvo nad psima i mačkama utječe na emocije i fizičko zdravlje, malo je onih koje su istraživale na koji način oni utječu na moždane sposobnosti.

Znanstvenici iz Michigana smatraju kako je to zbog toga što je potrebno dulje vrijeme da se pokažu pozitivni učinci kućnih ljubimaca na njihove kognitivne sposobnosti.

Dante Duke Daj šapu: Ultimativni vodič za pretvaranje vašeg ljubimca u zvijezdu Instagrama

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Aging and Health.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti