Kvaliteta novih automobila sve je lošija, a ovo je glavni razlog

Istraživanje američke kompanije pokazalo je kako je u 8 od 9 kategorija zabilježen pad kvalitete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.06.2023. / 16:35

Pokvareni automobil (Foto: Getty Images)

Automobile se posljednjih godina često naziva računalima na kotačima, zbog velike količine tehnologije ugrađene u njih. No kao što smo se to uvjerili i s računalima i telefonima, tehnologija nije uvijek savršena te njene greške nisu rijetke, što utječe na zadovoljstvo korisnika, odnosno u slučaju automobila - vozača.

Slika nije dostupna Poznati planovi o najjeftinijem VW-ovu električnom vozilu: ID Polo trebao bi stajati manje od 20 tisuća eura

Da tehnologija utječe na zadovoljstvo pokazalo je nedavno istraživanje o kvaliteti automobila koje je u SAD-u provela tvrtka J.D. Power te je, prema tom istraživanju, u odnosu na godinu ranije zabilježen pad kvalitete na vozilima u čak 8 od 9 kategorija koje su ispitivali. Automobilska industrija suočava se s brojnim problemima s kvalitetom, što je fenomen koji nismo vidjeli u 37 godina povijesti našeg istraživanja, komentirao je stariji direktor ove tvrtke za testiranja automobila Frank Hanley.

Jedina kategorija za koju je istraživanje pokazalo jednako zadovoljstvo kao i prošle godine odnosi se na iskustvo vožnje, dok je u svim ostalim kategorijama to zadovoljstvo manje. U ovom istraživanju prati se broj problema na sto vozila te je u posljednje dvije godine zabilježen porast takvih problema od čak 30 problema na sto vozila. Prošle godine u odnosu na 2021. ta je brojka porasla za 18, a ove godine u odnosu na prošlu za dodatnih 12.

Razlozi pada kvalitete, odnosno porasta problema su višestruki, a prvenstveno se naglašava povećano korištenje tehnologije u vozilima, kao i implementacija audio sustava koji već imaju poznate probleme pri korištenju. Najveći porast problema i kvarova u odnosu na godinu ranije zabilježen je u kategorijama kontrola, ekrana i infotainmenta. Kao neke od najčešćih grešaka i problema koje su korisnici prijavili spominju se podloge za bežično punjenje mobitela i drugih uređaja, kao i problemi s asistentima u vožnji, ali i s nekim jednostavnim stvarima koje su proizvođači nepotrebno zakomplicirali poput kvaka za vrata automobila.

Fordov logo Šef Forda otkriva budućnost proizvodnje električnih vozila: Oni su naši glavni konkurenti, oni će biti sila

Prema ovom istraživanju, prosječan broj problema na sto automobila iznosio je 192, pri čemu su najmanje problema imale kompanije poput Dodgea (140 problema na 100 vozila), RAM-a (141) i Alfa Romea (143), dok je npr. Tesla imala 257 problema na sto vozila.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti