Ideja je rođena još u ožujku 2014. godine, kada je Mark Zuckerberg najavio projekt početno nazvan "drone connectivity project", intenzivan rad Facebookovih stručnjaka daje prve konkretne rezultate.

Facebook, naravno, "živi od interneta", uostalom teško je o kompaniji govoriti samo u kontekstu društvene mreže, jer su te granice odavno probijene. Ako se zna da, upravo prema Facebookovim istraživanjima, otprilike 10 posto čovječanstva živi u područjima gdje ne postoji apsolutno nikakva infrastruktura koja bi omogućila spajanje na internet, onda je logično da će upravo Mark Zuckeberg i njegova "firmica" biti među prvima koji će pokušati dovesti internet vezu u "svaki kutak planete". Dakako, Facebook nije jedini, ali s obzirom na kapital kojim raspolažu, sasvim je logično očekivati da će biti u prvim redovima... Kao i Google, Facebook je procijenio kako će internet u "odsječene dijelove planete" najlakše dovesti iz - zraka. Silni trud stručnjaka doveo nas je do točke kada je Aquila - a tako se zove ovaj specijalizirana letjelica - spremna za testiranje. 

Aquila je nevjerojatno moćan, uvjetno rečeno dron, koji ima mogućnost provesti čak 90 dana neprekidno u zraku, isporučujući internet signal putem lasera u ruralna i nedostupna područja. O kakvom se "letećem monstrumu" radi govori podatak da Aquila može dosegnuti visinu od gotovo 30 kilometara, odakle će posebnim laserskim zrakama distribuirati internet signal. Do sada su u Facebooku uspjeli kreirati manje letjelice, s manjim dosegom, ali Aquila, barem tako tvrde u kompaniji, ima nevjerojatne mogućnosti letenja, no ujedno i daleko brži protok podataka u odnosu na bilo koji dosadašnji model. Iako su se pojavljivale i špekulacije kako Facebook namjerava napraviti vlastitu internetsku mrežu, trenutačno je daleko bliži scenarij partnerstva s postojećim kompanijama koje nude internetski pristup. U svakom slučaju, ovo je još jedan ogroman korak prema budućnosti i novim modelima internetskog pristupa. 

 

Take a look inside Facebook's Connectivity Lab - an important part of our effort to bring connectivity to the billions of people who are unconnected today.

Posted by Facebook Engineering on 30. srpanj 2015

 

Foto via Flickr