Laseri s neba: Facebook dron za isporuku interneta spreman za testiranje

Ideja je rođena još u ožujku 2014. godine, kada je Mark Zuckerberg najavio projekt početno nazvan 'drone connectivity project', intenzivan rad Facebookovih stručnjaka daje prve konkretne rezultate.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 31.07.2015. / 07:39

Internet

Ideja je rođena još u ožujku 2014. godine, kada je Mark Zuckerberg najavio projekt početno nazvan "drone connectivity project", intenzivan rad Facebookovih stručnjaka daje prve konkretne rezultate.

Facebook, naravno, "živi od interneta", uostalom teško je o kompaniji govoriti samo u kontekstu društvene mreže, jer su te granice odavno probijene. Ako se zna da, upravo prema Facebookovim istraživanjima, otprilike 10 posto čovječanstva živi u područjima gdje ne postoji apsolutno nikakva infrastruktura koja bi omogućila spajanje na internet, onda je logično da će upravo Mark Zuckeberg i njegova "firmica" biti među prvima koji će pokušati dovesti internet vezu u "svaki kutak planete". Dakako, Facebook nije jedini, ali s obzirom na kapital kojim raspolažu, sasvim je logično očekivati da će biti u prvim redovima... Kao i Google, Facebook je procijenio kako će internet u "odsječene dijelove planete" najlakše dovesti iz - zraka. Silni trud stručnjaka doveo nas je do točke kada je Aquila - a tako se zove ovaj specijalizirana letjelica - spremna za testiranje. 

Aquila je nevjerojatno moćan, uvjetno rečeno dron, koji ima mogućnost provesti čak 90 dana neprekidno u zraku, isporučujući internet signal putem lasera u ruralna i nedostupna područja. O kakvom se "letećem monstrumu" radi govori podatak da Aquila može dosegnuti visinu od gotovo 30 kilometara, odakle će posebnim laserskim zrakama distribuirati internet signal. Do sada su u Facebooku uspjeli kreirati manje letjelice, s manjim dosegom, ali Aquila, barem tako tvrde u kompaniji, ima nevjerojatne mogućnosti letenja, no ujedno i daleko brži protok podataka u odnosu na bilo koji dosadašnji model. Iako su se pojavljivale i špekulacije kako Facebook namjerava napraviti vlastitu internetsku mrežu, trenutačno je daleko bliži scenarij partnerstva s postojećim kompanijama koje nude internetski pristup. U svakom slučaju, ovo je još jedan ogroman korak prema budućnosti i novim modelima internetskog pristupa. 

 

Take a look inside Facebook's Connectivity Lab - an important part of our effort to bring connectivity to the billions of people who are unconnected today.

Posted by Facebook Engineering on 30. srpanj 2015

 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti