Lažne vijesti u metaverzumu bit će još izraženiji problem

Futurologinja Sofie Hvitved na poslovnoj konferenciji Future Tense imat će atraktivno predavanje o budućnosti medija i metaverzuma.

Zimo Zimo | 04.04.2023. / 09:37

Sofie Hvitved (Foto: Future Tense)

Povezanost medija i tehnologije sve je snažnija, ali i potencijalno stvara velike probleme u komunikaciji. Tko će u budućnosti određivati što je istina i može li nam umjetna inteligencija pomoći da prepoznajemo lažne vijesti? U predavanju naslova Keeping up with the Metaverse na ova i brojna druga pitanja o budućnosti medija i metaverzuma odgovorit će futurologinja Sofie Hvitved. Voditeljica Odjela medija u Institutu za studije budućnosti Kopenhagen dolazi na poslovnu konferenciju Future Tense, koja se održava 10. i 11. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

"Još uvijek živimo u tzv. društvu postistine i jedno od najčešćih pitanja koje dobijem je: 'Tko će u budućnosti određivati što je istina?' Lažne vijesti bit će sve veći problem kako metaverzum i umjetna inteligencija postaju sve veći dio medijske industrije, ali ništa nije jednosmjerno. Možda nam aplikacije temeljene na umjetnoj inteligenciji mogu pomoći da prepoznamo lažne vijesti, nešto poput digitalnog asistenta koji bi nam pomogao da kritički razmišljamo", ističe Sofie te dodaje kako su metaverzum i umjetna inteligencija među najvećim trendovima u medijima koji nas čekaju u idućih nekoliko godina. Ti se alati, doduše, u drugim industrijama već koriste.
 
"Internet se razvija, a igre su te koje pokreću promjene. Metaverzum je s jedne strane trenutačno najrazvikaniji pojam, a s druge najvažnija stvar koja se događa u komunikaciji još od internetskog preglednika. Ono što velike tehnološke tvrtke pokušavaju označiti kao metaverzum ili sljedeću veliku evoluciju društvenih medija već je tu. Zove se gaming i može se pronaći u popularnim društvenim igrama. Tvrtke koje će iskoristiti ovaj trenutak steći će važnu konkurentsku prednost u budućnosti", rekao je Gregor Firbas, CEO Futura grupe.
 
Future Tense međunarodno je nagrađivana poslovna konferencija i održava se 10. i 11. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti. Osim Sofie Hvitved, u Zagreb dolazi još šest svjetski cijenjenih futurologa; Erica Orange govorit će o budućnosti obrazovanja i rada, Nikolas Badminton o budućnosti tehnologije, a Anders Indset o tome kako će izgledati leadership budućnosti. S kopenhaškog Instituta za studije budućnosti dolaze još i Joe-Max Wakim, stručnjak za trendove u zdravlju i medicini, Alfons Karabuda govorit će o budućnosti industrije zabave i kulture, a Gerd Leonhard o održivoj budućnosti.
 
Osim predavanja, na Future Tenseu 2023. očekuju vas panel-rasprave s vodećim ljudima lokalne i regionalne poslovne i akademske zajednice, neprofitnog sektora i javne administracije. Donositelji odluka na svim razinama okupit će se u MSU-u i raspravljati o mogućnostima koje nose nove tehnologije i korištenju inovacija u svakodnevnom poslovanju.
 
Više informacija o konferenciji pronađite na službenoj stranici.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti