Lažnim email porukama oštetili tvrtku za 100 milijuna američkih dolara!

Globalno poslovanje donosi mnoge prednosti, ali i opasnosti, što dokazuje ova slučaj američke kompanije

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.04.2016. / 16:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zbog sigurnosti (?) ime kompanije koja je oštećena za 100 milijuna američkih dolara, što je vjerojatno najveća prijevara u svijetu IT-a ikada, nije objavljeno. No, to ne mijenja na stvari, jer objava američke vlade ogromno je upozorenje svima koji posluju isključivo "on-line", odnosno preko elektroničke pošte. Upravo na taj način je neimenovana američka kompanije izgubila 200 milijuna USD, jer je uplaćivala sredstva na bankovne račune hakera, koji su kreirali "fake" email adrese na ime tvrtke koja je doista bila legitimni dobavljač za američku kompaniju. Cijelu priču prenio je Reuters i oko nje se vode brojne rasprave, jer je upravo ovaj način jedan od najčešćiih koje koriste prevaranti u "cyber" svijetu. 

A sve je počelo kada je ciparska banka Eurobanky Cyprus detektirala ogroman broj sunmnjvih novčanih transakcija. Vrlo brzo se uspostavilo da je riječ u prijevari, jer je američka kompanija, umjesto svojem pravo dobavljaču plaćala kriminalcima koji su otvorili račun u spomenutoj ciparskoj banci. Na taj su način preusmjerili gotovo 100 milijuna USD, ali je dobra vijest što je većina novaca, otprilike 74 milijuna američkih dolara vraćeno oštećenoj kompaniji. Ostatak od 25 milijuna USD je kroz razne "off-shore" transakcije u Hong Kongu, Cipru, Mađarskoj, Estoniji, Litvi, Slovačkoj i Litvi "oprano", ali su odvjetnici oštećene kompanije podnijeli tužbu na Manhattanu, čime je otkrivena ogromna prijevara. Cijeli slučaj se dogodio krajem ljeta prošle godine, ali je tek sada "iscurio" u javnost. 

Ovo je ogromno upozorenje svima koji svoje poslovanje obavljaju uglavnom putem interneta, bez izravne komunikacije s klijentima ili dobavljačima. Hakeri koriste sofisticirane metode, kojima se dobro skrivaju i ako nije provedena potpuna provjera onda se događaju ovakve stvari. Uostalom, američki FBI je objavio da je od kraja 2013. godine do početka 2016. na sličan način oštećen ogroman broj poslovnih subjekata diljem svijeta, za ukupan iznos veći od 2 milijarde američkih dolara. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti