Lean Startup Meetup i uspješan crowdfunding projekt STEMI

STEMI - online platforma za projektno učenje.

Monika Nožić Monika Nožinić | 25.11.2015. / 09:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Lean Startup Croatia u suradnji s Core Incubatorom i ove sezone nastavljaju s Lean Startup Meetupima. Na sljedećem, koji će se održati u četvrtak, 26.11, predstavit će se projekt STEMI - uspješan hrvatski projekt koji trenutno, kroz vrlo uspješnu crowdfunding kampanju, prikuplja sredstva kako bi promijenio način učenja o tehnologiji.

Lean Startup je pokret započet od strane Erica Riesa s ciljem transformacije načina izrade i lansiranja novih proizvoda. Lean Startup Croatia djeluje u zajednici kroz Lean Startup Meetupe na kojima zainteresirani iz Hrvatske i drugih zemalja mogu sudjelovati u raznim raspravama, dijeliti svoja iskustva i unaprijediti svoje znanje o Lean Startupu.

Kako je sve krenulo sa STEMI-jem

STEMI je mjesto za učenje stvaranjem. To je online platforma za projektno učenje. Naziv STEMI je akronim od Science, Technology, Engineering, Mathematics i Innovation. To znači da su znanja koje će korisnici stjecati učenjem/ stvaranjem ona znanja vezana za znanost, tehnologiju, inženjering, matematiku i inovaciju u širem smislu.

Krajem 2011. godine, na Sveučilištu u Rijeci pokrenuta je od strane osnivača Marina Trošelja i Pavla Pahljine udruga Bura Znanja, koja se bavi primjenom tehnologije u obrazovanju. S druge strane, na zagrebačkom FER-u, studirali su dečki popularno nazvani "Šumska jagoda" - Luka Fućek, Antun i Josip Vukičević i Vlatko Klabučar koji su se 2014. godine prijavili na natjecanje iz robotike "Elektroboj", gdje su osvojili prvu nagradu izradom šesteronožnog robota-hodača kojeg su nazvali "pa00k". Robot je oduševio žiri svojim algoritmom hodanja, kontrolom pametnim telefonom, hardverskom izvedbom koja je stala unutar 1000kn te općenito kvalitetom izvedbe.

Početkom 2015. godine, ekipa Šumska jagoda se upoznala s osnivačima Bure Znanja - i zajedno pokreću ideju projekta STEMI - plasman njihovog robota u obliku seta dijelova (kao LEGO kocke) - koje korisnik sastavlja korak po korak prateći video instrukcije na online platformi. A u procesu stječe znanja koja su dečki imali kada su radili robota.

Nakon velikog broja uspjeha, STEMI konačno pokreće se i crowdfunding kampanju s ciljem prikupljanja $16.000 što je bio minimalni iznos potreban za plasiranje 60 robota u škole u Hrvatskoj te produkciju edukacijskih sadržaja i razvoj online platforme. U samo 72 sata sakupljaju čitav iznos te nastavljaju skupljati sredstva i izvan Hrvatske, brzinom koja je iznenadila cijeli tim, partnere, ambasadore i tvrtke koje su podržale projekt.

Co-working prostor Core Incubatora
Na meetupu će se predstaviti i najnoviji co-working prostor u Zagrebu. Naime, radi se o prostoru smještenom na zagrebačkom Maksimiru u Hondlovoj ulici, koji će biti besplatan za korištenje, a na tjednoj bazi nudit će radionice za sve one željne učenja o poduzetništvu. Core Incubator predstavit će Vedran Mušura, Promotion project manager, a reći će i nešto o budućim planovima inkubacije novih timova u njihovom inkubacijskom programu.

Događaj će se održati u četvrtak, 26.11., s početkom u 18h u Tkalčićevoj 82 (Taban Bar & Hostel). Svoje sudjelovanje potvrdite već sada kupnjom besplatne ulaznice na Entriu, zato što je broj mjesta ograničen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti