Legenda na dva kotača: Električna verzija Harleyja stiže u kolovozu

Fanovi Harley-Davidsona već sada mogu prednaručiti LiveWire, prvi električni motocikl ove kompanije, a isporuke bi trebale početi u kolovozu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2019. / 13:17

LiveWire (Foto: Harley-Davidson) (Foto: Harley-Davidson)

Gotovo svi (veliki) proizvođači automobila sve više resursa usmjeravaju u razvoj električnih vozila, a ovaj trend nije zaobišao niti poznate i velike motociklističke kompanije. Najbolji je primjer za to Harley-Davidson, legendarna kompanija čije su zvijeri na dva kotača mnogima sinonim za slobodu i uživanje u vožnji, koja je još ranije najavila razvoj svoga prvog električnog motocikla, a sada napokon znamo i više detalja o ovom motoru, poput cijene i datuma početka prodaje.

Model LiveWire u prodaji u SAD-u trebao bi se pojaviti tijekom kolovoza ove godine, a njegova cijena iznosit će 30 tisuća dolara (tj. koji dolar manje) – najnestrpljiviji fanovi koji žele isprobati kako izgleda vožnja na dva kotača s električnim motorom mogu ga prednaručiti već danas.

Doseg električnog Harleya iznosit će oko 175 kilometara s jednim punjenjem baterije (procjena se odnosi na kombinaciju vožnje gradskim prometnicama i autocestama), što vjerojatno neće zadovoljiti ljubitelje dugih putovanja, no sa sve većim brojem punionica, doseg danas više ipak ne predstavlja toliki problem.

Posebnost ovog motocikla, osim što je riječ o prvom e-Harleyju, jest i u naprednim opcijama povezanosti – zahvaljujući podršci za LTE i GPS-u te aplikaciji za pametne telefone, vlasnici LiveWirea mogu konstantno pratiti status svog ljubimca na dva kotača, poput statusa baterije i punjenja, mogu ga pratiti u slučaju krađe, dobivat će obavijesti o stanju motora, servisima itd.

Ovo je samo prvi model s električnim motorom Harley-Davidsona te je kompanija već najavila nove prototipove motocikala, što jasno ukazuje da će i na tržištu motocikala u budućnosti e-motori s vremenom zamijeniti klasične motore.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti