Legendarna kamera koja je promijenila svijet obilježila stoljeće fotografije

Leica je, slažu se mnogi, puno, puno više od običnog fotoaparata, jer riječ je o kultnom 'komadu' koji je iz korijena promijenio svijet fotografije, ovaj video je posveta stoljeću Leice i njezinog 'pogleda na svijet'.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 05.10.2014. / 08:27

Legendarna kamera koja je promijenila svijet obilježila stoljeće fotografije

Leica je, slažu se mnogi, puno, puno više od običnog fotoaparata, jer riječ je o kultnom "komadu" koji je iz korijena promijenio svijet fotografije, ovaj video je posveta stoljeću Leice i njezinog "pogleda na svijet".

Kada se govori o Leici, prva i temeljna postavka je kako se radi o klasičnom, prvom praktičnom 35 milimetarskom fotoaparatu koji je koristio standardi 35 milimetarski film. Od tih "pretpovijesnih" do današnjih dana fotografija je evoluirala do neslućenih razina, ali Leica je ostala tu, kao sinonim za kvalitetu i ono što obično nazivamo "uhvatiti trenutak za povijest". Nebrojeni profesionalci ali i amateri koristili su Leicu za snimanje fotografija, neke od njih ušle su u povijest, dan danas su ostavština dokumentarne, društvene ali prije svega ljudske dimenzije čovječanstva. U videu koji je producirala Leica rekreirane su neke od tih fotografija koje nas podsjećaju što je zapravo fotografija i koliko je ona važna za ljudski rod u globalu. 

Leica možda nije izmislila fotografiju, ali je promijenila pristup i važnost fotografije, koja je i dan danas jedan od najbitnijih segmenata dokumentiranja ključnih povijesnih trenutaka. Danas imamo hrpu ekstremno dobrih digitalnih, profesionalnih, poluprofesionalnih aparata, ali Leica je i dalje tu, kao čuvar povijesti i nasljeđa bez kojega ne bi bilo ni fotografije kakvu poznajemo danas. Video koji ćete pogleda napravljene je na posebno intuitivan i nostalgičan način, vodi nas kroz stoljeća fotografije, vraća nas u povijest i podsjeća nas na fotografije koje su danas u statusu kulta, što nikako nije pretjerano, jer radi se doista o briljantnim fotkama koje su ovjekovječile neke od najvažnijih trenutaka ljudske povijesti. Za potrebe videa neke od fotografija su rekreirane, a fotografije koje su korištene u videu su sljedeće:

"Raising the Flag on Iwo Jima" by Joe Rosenthal
Photographs of the Apollo 11 moon mission
"Migrant Mother" by Dorothea Lange
"Le Baiser de l'hôtel de ville" by Robert Doisneau
"Rue Mouffetard, Paris" by Henri Cartier-Bresson
"Behind the Gare St. Lazare" by Henri Cartier-Bresson
"Muslim women on the slopes of Hari Parbal Hill", Henri Cartier-Bresson
"Phan Thi Kim Phúc" by Nick Ut
"Sanaa, Yemen," by Samuel Aranda
"General Nguyen Ngoc Loan executing a Viet Cong prisoner in Saigon" by Eddie Adams
"Flower Power" by Bernie Boston
"Quang Duc self-immolation" by Malcolm Browne
'Unknown Rebel of Tiananmen Square "by Jeff Widener
"Portrait of Che Guevara" by Alberto Korda
"Identical Twins, Roselle, New Jersey," Diane Arbus
"Segregated Water Fountains" by Elliot Erwitt
"John Lennon and Yoko Ono", by Annie Leibovitz
"Girl With Leica" by Alexander Rodchenko
"Self Portrait with Wife & Models" by Helmut Newton
"Seine-Maritime, Dieppe" by Henri Cartier-Bresson
"Falling Soldier" by Robert Capa

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti