Lenovo Ideacentre Stick 300 – računalo veličine USB-a

Ideacentre Stick 300 veličine je klasičnog USB-a, radi na Intelovom Atom procesoru i Windowsima 8.1, a njegova cijena iznosit će 130 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.06.2015. / 10:42

Lenovo Ideacentre Stick 300 – računalo veličine USB-a

Prije više od deset godina većina ljudi za pristup internetu i obavljanje klasičnih računalnih operacija koristila je klasična stolna računala s dodatnim monitorom – u sljedećim godinama takva su računala zamijenili laptopi, a danas su nam, za većinu stvari koje koristimo, dovoljni samo tableti, odnosno pametni telefoni. Za one kojima su ekrani mobilnih uređaja ipak premali te bi htjeli imati računalo koje će moći nositi u džepu, a koje će se moći povezati s (velikim) monitorima, Lenovo je predstavio Ideacentre Stick 300, odnosno 'računalo na USB-u'. Ovo nije prvi ovakav tip računala koje, u malenom kućištu veličine USB sticka (slične uređaje već su predstavili Google i Intel), ima sav hardver kao i klasična računala, a za njegovo korištenje, osim monitora ili TV-a s HDMI ulazom, još su potrebne bežična tipkovnica i miš.

Ideacentre Stick 300 radi na Intelovom Atom Z3735F procesoru, ima 2GB RAM-a i 32GB flash memorije, dok je operativni sustav Windows 8.1 (koji će se od kraja lipnja moći besplatno nadograditi na Windows 10). Ostale opcije uključuju podršku za WiFi i Bluetooth te utor za SD memorijske kartice, a cijena ovog mini računala kada tijekom sljedećeg mjeseca počne njegova prodaja iznosit će 130 dolara. Osim ovog uređaja Lenova, slična računala na USB-u predstavili su ranije ove godine i Intel (njihov Computer Stick ima slične opcije kao i Ideacentre 300) te Google čiji Chromebit će se na tržištu također pojaviti tijekom ljeta. Googleovo računalo nešto je jeftinije (koštat će oko sto dolara), a neće raditi na Windowsima, već na Googleovom operativnom sustavu Chrome OS.

Izvor: Tech Times

Foto: Lenovo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti