Lenovo predstavio novu generaciju 16-inčnog ThinkPad X1 Fold uređaja

Nova generacija Lenovo preklopnog računala donosi bolje performanse i promišljeniji dizajn.

Martina Čizmić | 01.09.2022. / 13:40

Lenovo ThinkPad X1 Fold (Foto: Zimo)

Lenovo je uoči sajma IFA u Berlinu najavio novu generaciju svog preklopnog uređaja, ThinkPad X1 Fold. Podsjetimo, Lenovo je prvu verziju ovog uređaja predstavio još 2020. godine, a u protekle dvije godine uređaj je dobio nove performanse i dodatna poboljšanja.

Kako su istaknuli na predstavljanju, ThinkPad X1 Fold dizajniran je kako bi istovremeno bio tablet velikog zaslona i računalo. Ističu kako se radi o najlakšem 16-inčnom poslovnom prijenosnom računalu na svijetu. Inovativni dizajn donosi 22% veći 16-inčni preklopivi OLED zaslon, 25% tanje kućište i tanje rubove te stražnji pokrov napravljen od 100% recikliranog tkanog materijala.

Novi ThinkPad X1 Fold pokreće Intel vPro, dizajna Intel Evo s do 12. generacije Intel Core i7 procesorima i Intel Iris Xe grafikom. Za pohranu je zadužen SSD do 1TB i memorijske opcije do 32GB LPDDR5.

Lenovo ThinkPad X1 Fold (Foto: Lenovo)

Uz uređaj se nudi i opcionalna ThinkPad tipkovnica pune veličine s pozadinskim osvjetljenjem, TrackPointom i TouchPadom koja radi spojena ili odvojena od računala, ovisno o načinu rada. Tipkovnica se može magnetski pričvrstiti na donju polovicu zaslona za način rada kao klasično prijenosno računalo omogućujući iskustvo potpune izvedbe 12-inčnog prijenosnika.

Slika nije dostupna Novi prijenosnik iz Lenova dolazi s baterijom koja može izdržati čak 28 sati rada

Ultra-svijetli preklopivi OLED zaslon od 16,3 inča s omjerom 4:3 nudi mogućnost portretnog, vodoravnog i preklopnog načina rada. Može se konfigurirati s dodatnom magnetskom olovkom koja koristi Wacom protokol.

Novi ThinkPad X1 Fold uređaj ima uske rubove ne veće od 10 mm i tanak je samo 8,6 mm u rasklopljenom stanju uz nevjerojatnu debljinu presavijenog uređaja od samo 17,4 mm.

Rad kao na pravom računalu

Lenovo ThinkPad X1 Fold (Foto: Lenovo)

Ovisno o načinu rada koji korisnik odabere, njime upravlja intuitivno sučelje Mode Switcher. Tako se dobiva 13-inčni zaslon prijenosnog računala, koji u kombinaciji s tipkovnicom omogućuje rad kao na “pravom” računalu. Treba istaknuti i način za čitanje, koji pruža mogućnost čitanja knjiga ili dokumenata na presavijenom 16-inčnom zaslonu.

Već spomenuta tipkovnica uključuje nedavno predstavljenu aplikaciju TrackPoint Communications Quick Menu koja nudi brzi pristup funkcijama kamere i mikrofona. Dostupna su tri USB Type C priključka, uključujući dva Intel Thunderbolt 4 priključka, tako da su uvijek najmanje dva dostupna u bilo kojem načinu rada. Isti princip vrijedi za zvučnike i mikrofone s instalirana tri Dolby Atmos zvučnika gdje su dva uvijek aktivna čuvajući stereo zvuk. Ugrađena su dva dvostruka mikrofona, od kojih je jedan aktivan ovisno o načinu upotrebe, s Dolby Voice optimizirajućim performansama mikrofona i zvučnika.

Kako bi dodatno iskoristio prednosti jedinstvenog dizajna novog ThinkPad X1 Folda, iz Lenovoa ističu da su lansirali poboljšanu verziju Intel Visual Sensing Controllera (Intel VSC), čipa pokretanog umjetnom inteligencijom koji osigurava besprijekorno iskustvo bez obzira na to kako korisnik koristi uređaj. Intelov VSC automatski upravlja kamerom tako što koristi povećano vodoravno vidno polje od 75 stupnjeva koristeći Windows 11 automatsko kadriranje. Značajka „buđenja“ uređaja automatski prepoznaje korisnika (i samo određenog korisnika) i odmah pokreće sustav, a u kombinaciji s Windows Hello - nudi prijave bez dodira.

Za dodatnu sigurnost i privatnost, značajka "otkrivanja neželjenogu promatrača" obavještava korisnika o nepoznatom promatraču, a sve to kako bi njegovi podaci ostali privatni, dok walk-away-lock zna kada korisnik napusti i zaključa svoj sustav te na taj način također sprečava nepoželjan pristup. Intelov VSC koristi pametne senzore za optimizaciju postavki zaslona tako što smanjuje stopu osvježavanja zaslona na temelju vrste sadržaja i koristi pametno zatamnjivanje zbog uštede energije, kada korisnik nije aktivno u kontaktu sa zaslonom.

Slika nije dostupna Lenovo predstavio prijenosno računalo s dva ekrana

Stvaranje prvog osobnog računala s preklopivim zaslonom na svijetu bio je veliki tehnološki izazov. Poboljšanje toga je pravo postignuće. Želimo da ThinkPad X1 Fold nove generacije bude mjerilo za vrhunsku produktivnost, kreativnost i užitak, izjavio je Jerry Paradise, potpredsjednik Commercial Product Center, Intelligent Devices Group, Lenovo. Naši snažni temelji u dizajnu, inženjeringu i iznimna partnerstva s Intelom, Microsoftom i bezbrojnim drugima pomogli su nam da izgradimo svestrano inženjersko remek-djelo. Novi ThinkPad X1 Fold redefinira kategoriju koju smo stvorili.

Lenovo ThinkPad X1 Fold (Foto: Lenovo)

Intel se ponosi pružanjem korisničke vrijednosti dizajnirane kako bi udovoljile poslovnim korisnicima uz naše inovativno partnerstvo s tvrtkom Lenovo. Naša bliska suradnja s tvrtkom Lenovo na novoj generaciji ThinkPad X1 Fold uređaja, prvog računala sa preklopivim zaslonom koji ima hardver temeljen na Intel vPro platformi zaista se na vrhunski način ističe od ostalih. Tvrtke trebaju sigurnost, upravljanje na daljinu te kolaborativne, kreativne načine s više opcija koji ovo novo rješenje pruža, izjavila je je Stephanie Hallford, Intelova potpredsjednica Client Computing Group i generalna direktorica Business Client Platforms.

Inovacija koju Lenovo nastavlja pokretati s preklopnim osobnim računalima pruža nevjerojatna iskustva za Windows 11 korisnike, rekao je Paul Donovan, Microsoftov potpredsjednik za Lenovo partnerstva. Novi ThinkPad X1 Fold s manjim okvirima, nevjerojatno tankim kućištem i pokrovom od 100% recikliranog tkanog materijala sigurno će oduševiti korisnike kojima je stalo do performansi i održivosti.

Za sad nema podataka kad bi Lenovo ThinkPad X1 Fold nove generacije mogao biti dostupan u Hrvatskoj i po kojoj cijeni. No, na predstavljanju su istaknuli kako će od studenog 2022. godine biti dostupan u SAD-u po cijeni od 2499 dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti