Leteći automobili stižu prije nego što mislite

Leteći automobili uvijek su bili dio budućnosti u filmovima, no iako smo već skoro zagazili u 2016., letećih automobila još uvijek nema, ili možda ima?

Saša Fišter sasa@zimo.co | 20.12.2015. / 00:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Suosnivač PayPala i poznati investitor Peter Thiel svojedobno je istaknuo “Htjeli smo leteće automobile, a dobili smo 140 znakova”. No izgleda kako se vremena mijenjaju. Kompanije poput Terrafugio zapravo rade na konvertibilnom automobilu, točnije, automobili koji može voziti cestom i naravno letjeti.

Iako je TF-X još uvijek u ranoj fazi razvoja, produkcija ovih automobila očekuje se za 8 do 12 godina, a cijena ovog vozila bit će u cjenovnom rangu luksuznih automobila. TF-X će imati doseg od 800 kilometara i moći će putovati brzinom od 320 km/h. 

Što se tiče upravljanja, iz kompanija ističu kako će statistički biti sigurnije nego vožnja modernog automobila, a TF-X će biti u mogućnosti automatski izbjegavati zračni promet i loše vrijeme. Za slučajeve otkazivanja motora, ovaj leteći automobil će imati padobran, te će u tom slučaju dojaviti vlastima o problemu i imat će dozvolu za slijetanje na bilo kojoj površini.

TF-X-om će se moći upravljati automatski ili manualno, pa ćete tako primjerice moći upisati samo rutu gdje želite ići, i ostalo prepustiti tehnologiji da se pobrine za vas. 

Više informacija o ovoj sjajnoj tehnologiji možete pronaći na službenim stranicama, te u videu ispod. Čini se kako “5-element” stiže za 10-ak godina.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti