Deutsche Telekom objavio je kako je uspješno testirao zračnu baznu stanicu u Zemljino stratosferi, čime su otvorena vrata za uspostavljanje mobilne mreže i na područjima na kojima je to nemoguće pomoću klasične mreže baznih stanica i repetitora.

U suradnji s britanskim startupom Stratospheric Platforms, poslali su bespilotnu letjelicu na visinu od 14 tisuća metara i antenu koja se na njoj nalazila spojiti na zemaljsku 4G mrežu.

Kako ističu iz DT-a, zračna bazna stanica može pokriti područje od 100 kilometara, prenositi glasovne i video pozive, podržava prijenos podataka i pretraživanje interneta. Uvjereni su da će upravo ovakav način u budućnosti omogućiti pokrivenost mobilnim signalom i na udaljenim područjima.

No, u DT-u žele takve zračne bazne stanice iskoristiti i za novu, 5G mrežu, koja bi trebala pružiti brži prijenos podataka i potaknuti inovacije poput autonomnih automobila.

I dok su prednosti takvih zračnih baznih stanica jasne, pitanje koje se postavlja je kako održati bespilotne letjelice koje ih nose, u zraku.

Tijekom testiranja iznad Bavarske, korišteni su prilagođeni propelerski zrakoplovi H3Grob 520, jer Stratospheric Platforms još uvijek razvija vlastite bespilotne letjelice koje bi, tako tvrde, mogle ostati u zraku tjedan ili dva. Koristit će vodikove ćelije u kombinaciji s tekućim vodikom i kisikom.

U planu je da prve takve zračne bazne stanice "polete" oko 2024. godine, pod uvjetom da dobiju sve potrebne dozvole za njihovo lansiranje.