Leti, leti, leti ... zračna mobilna bazna stanica?

I dok su prednosti takvih zračnih baznih stanica jasne, pitanje koje se postavlja je kako održati bespilotne letjelice koje ih nose, u zraku.

Martina Čizmić | 19.10.2020. / 17:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Deutsche Telekom objavio je kako je uspješno testirao zračnu baznu stanicu u Zemljino stratosferi, čime su otvorena vrata za uspostavljanje mobilne mreže i na područjima na kojima je to nemoguće pomoću klasične mreže baznih stanica i repetitora.

U suradnji s britanskim startupom Stratospheric Platforms, poslali su bespilotnu letjelicu na visinu od 14 tisuća metara i antenu koja se na njoj nalazila spojiti na zemaljsku 4G mrežu.

Kako ističu iz DT-a, zračna bazna stanica može pokriti područje od 100 kilometara, prenositi glasovne i video pozive, podržava prijenos podataka i pretraživanje interneta. Uvjereni su da će upravo ovakav način u budućnosti omogućiti pokrivenost mobilnim signalom i na udaljenim područjima.

No, u DT-u žele takve zračne bazne stanice iskoristiti i za novu, 5G mrežu, koja bi trebala pružiti brži prijenos podataka i potaknuti inovacije poput autonomnih automobila.

I dok su prednosti takvih zračnih baznih stanica jasne, pitanje koje se postavlja je kako održati bespilotne letjelice koje ih nose, u zraku.

Tijekom testiranja iznad Bavarske, korišteni su prilagođeni propelerski zrakoplovi H3Grob 520, jer Stratospheric Platforms još uvijek razvija vlastite bespilotne letjelice koje bi, tako tvrde, mogle ostati u zraku tjedan ili dva. Koristit će vodikove ćelije u kombinaciji s tekućim vodikom i kisikom.

U planu je da prve takve zračne bazne stanice "polete" oko 2024. godine, pod uvjetom da dobiju sve potrebne dozvole za njihovo lansiranje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti